Vi har igen i år spurgt vores anmeldere, hvilke tre bøger der har været deres største læseoplevelser i 2017. Det har ikke været let at skulle udvælge tre bøger for alle, da der har været rigtig mange gode læseoplevelser. Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke vores anmeldere, forlagene og ikke mindst forfatterne, der beriger vores liv med deres ord!
Vi har i 2017 udgivet 705 anmeldelser på Bogrummet, og det er da også en pæn blanding af nye og gamle bøger, som anmelderkorpset har udpeget. Her er deres bud:
Splint:
1) Næslandet 4: Asaphs rige
Næslandet seriens afslutning. Fantastisk bog og et utroligt spændende univers.
Man kommer aldrig til at kede sig, for der sker så mange ting undervejs at det til tider kan være svært at holde styr på det hele. Men fordi alt er beskrevet rigtig godt, så føler man sig bare til stede i denne eventyrverden. Denne verden, som har så mange facetter at byde på. Det er dragende og intenst. Underholdende og tankevækkende. Det hele på en gang. Og det skal forfatteren have stor ros for.
Personligt har jeg glædet mig meget til at læse sidste bog i serien og jeg blev ikke…
2) Agathe af Anne Cathrine Bomann
Vi møder vores hovedperson i hans slutning på sin karriere. Han ser frem til at gå på pension, dog uden at han egentlig ved hvad al den fritid så skal bruges til. Han har ikke lagt planer for fremtiden, men han glæder sig alligevel til at stoppe med at høre på alle de mennesker der kommer i hans konsultation, for han er keder sig faktisk bravt. Han vil ikke tage flere patienter ind og han tæller ned i forhold til hvor mange samtaler han har tilbage med folk. Men hans sekretær sørger alligevel for at der er en ny patient som får en tid og den patient viser sig at være noget mere spændende end først antaget…
3) Cutter af Peter Solberg Dirksen
En virkelig hård bog at læse om selvskade men også en meget rørende bog. Og den satte samtidig fokus på et stadig tabubelagt emne.
Da der flytter en dreng ind i Milas hjem starter hun med ikke at ville vide af ham, men de kommer til at sidde og snakke om natten og får hurtigt et behov for at betro sig til hinanden, da Mila her endelig møder en der faktisk kan sætte sig ind i ikke at have det godt. Så Marty, som drengen hedder, ender med at være et godt bekendtskab for Mila.
Det er klart en bog som henvender sig primært til unge, men den er helt sikkert også værd at læse som voksen. Og den kunne måske endda være god at benytte i undervisningssammenhæng, da den både fortæller en god historie samt er …
Læs flere anmeldelser af Splint
______________________________________________________________________________________________________
Camilla Henningsen:
Grunden til, at jeg har valgt de tre, er, at de alle overraskede mig og bagefter tog mig med storm. Jeg var skeptisk og havde taget en chance med dem alle tre, for jeg var ikke sikker på, om de var noget for mig. Men de slog benene væk under mig. I Nattens Cirkus var det det funklende og levende sprog og det magiske univers, mens det i Orient var det overraskende plot og den interessante hovedkarakter, Mills. I historien om Ivan var det den hjerteskærende fortælling og den fantastiske blanding af håb og tragedie.
1) Nattens cirkus af Erin Morgenstern
Nattens cirkus af Erin Morgenstern er for dig, der elsker magi og det fantastiske.
Den handler om en magi konkurrence mellem to individer med et cirkus, der kun er åbent efter mørkets frembrud, som arena. De to deltagere kender ikke reglerne og ved ikke, hvad eller hvem der afgør vinderen. Og som om det ikke var nok, så bliver det hele ekstra kompliceret, da de to deltagere begynder at falde for hinanden.
Bogen tog mig med storm. Sproget er funklende og levende, og historien er gennemtænkt og medrivende. Beskrivelserne i bogen er fantastiske, og man føler, at man er til stede i fortællingen. Hvilket brugen af “you” er med til at sørge for. Med disse elementer, er det nemt for læseren at leve sig ind i fortællingen og blive en del af universet, hvor karaktererne er fulde af liv…
2) Orient af Christopher Bollen
Orient er for dig, der elsker thrillere og ikke har noget imod at blive så opslugt af en bog, at man glemmer at gå i seng, fordi man bare må læse et kapitel mere.
Bogen handler om Mills, der har nogle problemer i livet. Den rare nabo Paul inviterer ham med til Orient, hvor han skal hjælpe ham med at rydde op i huset og komme væk fra sine problemer. Hans ankomst i den lille by er ikke lige vellidt af alle, og da mystiske skabninger pludselig dukker op, og folk dør, er han den naturlige syndebuk for alle. Sammen med Beth, en indfødt, forsøger han at løse mysteriet om skabningerne og finde morderen, før han får skylden for det hele.
Orient med alle sine indbyggere er skildret så levende, at man føler, man selv er en del af byen og færdes de samme steder, som byens indbyggere…
3) Den usynlige Ivan Isaenko af Scott Stambach
‘Den usynlige Ivan Isaenko’ ramte et eller andet dybt i mig og holdt mig fast fra start til slut.
Bogen handler om den 17-årige Ivan, der er misdannet og bor på et hospital for alvorlige syge børn i Hviderusland. Dagene er ens, og der sker egentlig ikke så meget i Ivans liv, hvis ikke han læser eller lader sig opsluge af sit eget indre univers. En dag kommer en ny patient til, Polina, der har leukæmi. Ivan bliver tiltrukket af hende på flere niveauer, og de udvikler et venskab, der kommer til at få stor betydning for Ivans liv.
Noget, der specielt ramte mig ved bogen, er følgende: “Livet er uudholdeligt, men det er i det mindste virkeligt.” Et citat direkte fra bogen, hvor Ivan forestiller sig en samtale med sin mor, der siger dette…
Læs flere anmeldelser af Camilla Henningsen
______________________________________________________________________________________________________
Lars Poulsen:
I 2017 læste jeg lige knap 100 bøger. At vælge de tre bedste, er dog ikke så vanskeligt som man umiddelbart skulle tro. Nedenstående titler er ikke alene fantastiske bøger, de er også meget forskellige. Der er den grummeste krigsroman jeg nogensinde har læst, den mest nervepirrende science-fiction og den meget smukke fortælling om en mand der prøver at forlige sig med en problematisk barndom.
God læselyst!
1) Det store stilehæfte – Beviset – Den tredje løgn af Agota Kristof
I 2017 genudgav forlaget Rosinante Agota Kristofs romantrilogi bestående af “Det store stilehæfte”, “Beviset”, og “Den tredje løgn” i ét samlet værk. I den forbindelse hørte jeg bogen omtalt i radioprogrammet “Skønlitteratur på P1”, hvor der også var indlagt oplæsning af korte uddrag bogen. Herefter var der ingen tvivl om at jeg blev nødt til at læse bogen. Det har jeg nu gjort, og tænker at Agota Kristof bør være pligtlæsning for alle der kan læse. Når man har læst bogen, bør man glemme at man kan læse, for det vil aldrig blive det samme igen.
En mor afleverer sine tvillingedrenge hos deres mormor langt ude på landet. Krigen hærger, og det er farligt for drengene at bo i den store by. Tvillingedrengene, Claus og Lucas, er romanens vi-fortæller.,,
2) Dark Matter af Blake Crouch
Siger filmtitler som “Another Earth”, “Inception” og “Interstallar” dig noget, og kunne du lide dem? Så vil du helt sikkert også kunne lide “Dark Matter” af Blake Crouch. Men du skal være indstillet på at læse en historie der roder med din hjerne, og vender op og ned på alt hvad du tror er virkeligt. Bogen er vanvittigt spændende, og sætter rigtig mange tanker igang om den verden vi lever i, og det liv vi hver især har.
Bogen bygger på en tanke om at der eksisterer et uendeligt antal parallelle universer, magen til vores, og så alligevel ikke helt. Hver gang vi står overfor et valg, skaber vi en ny virkelighed hvor vi vælger det vi i denne virkelighed vælger fra. Dette gentager sig hver gang vi foretager et valg i livet – stort eller lille. Hver af de nye “virkeligheder” der på således opstår, deler sig på samme måde for hvert valg der bliver taget i dem…
3) De plukkede lærkers sang af Maria Chebørløv Brix
Det simple omslag og den poetiske titel gjorde udslaget. Jeg måtte bare læse Maria Chebørløv Brix’s debutroman “De plukkede lærkers sang”. Det har jeg ikke fortrudt.
Thorkild Lassen, som jeg formoder er en moden herre, sætter sig for at omsætte et helt livs dagbøger til en roman – eller måske snarere en selvbiografi. Thorkild er opvokset i en mildest talt dysfunktionel familie i 60’erne. Hans mor fik sit første barn da hun var 14 år gammel. Thorkild selv, kom tre år senere, og efter ham fulgte yderligere tre søskende. Thorkilds mor drikker som et hul i jorden, og det samme gør hans far. Forældrene er enten på værtshus, eller har huset fuld af venner fra samme værtshus. For de fem børn, handler det mest om at overleve, og helst så usynligt som muligt. Thorkilds farfar, der bor i nærheden, er det åndehul der gør, at Thorkild er den der…
Læs flere anmeldelser af Lars Poulsen
______________________________________________________________________________________________________
Vibeke Holm Andersen:
2017 bød på spændende og forskelligartet læsning – med en overvægt af krimier…
Her er mine bud på 3 rigtig gode – og meget forskellige – bøger, læst i 2017.
1) Glasslottet af Jeannette Walls
En selvbigrafisk bog om opvæksten i en rodløs familie med forældre, der ikke opfører sig voksent – trods de barske opvækstforhold er det en stærk og på intet tidspunkt klynkende fortælling.
”Glasslottet” er Jeannette Walls’ erindringer om sin opvækst i en familie, der hele tiden er i opbrud, om fattigdom, sult, snavs, udstødelse, svigt – men også et stort sammenhold.
Mange gange sover de i det fri, eller i en papkasse, andre gange i et hus så utæt, at Brian må sove under en gummibåd, fordi det regner ned i hans seng. Forældrene formår ikke at administrere penge, når de kommer til penge, som da moren arver et hus efter sin mor, smuldrer det imellem hænderne på dem. Alligevel har de en urokkelig tro på, at det hele løser sig…
2) Tror vi på Gud, mor? af Pernille Glavind Olsson
En ærlig, smuk og varm bog om at blive hårdt ramt – en bog der sætter hverdagens småproblemer i et andet perspektiv.
I morges vågnede jeg tidligt, og begyndte at læse bogen ”Tror vi på Gud, mor?” – nogle timer senere havde jeg læst hele bogen og var meget berørt af den. Meget barsk og rørende læsning, den greb mig om hjertet og jeg kunne bare ikke lægge den fra mig. En fantastisk bog, skrevet af en kvinde, en mor, hvis børn har en sjælden arvelig sygdom.
Pernille Glavind Olsson skriver i bogen om en periode på ca. 3 år, fra datteren Sally som 5-årig får stillet diagnosen ’Ataxia telangiektasia’ – en frygtelig, uhelbredelig sygdom, som giver problemer med at koordinere musklerne…
3) Lad mig tage din hånd af Tove Alsterdal
En krimi, der byder på mere end den gennemsnitlige krimi – hovedpersonerne er 2 meget forskellige søstre og deres mor.
Her er en krimi, som har langt mere dybde end de fleste krimier.
Vi møder den unge kvinde Helene, hvis søster Charlie (eller Camilla, som hun egentlig hedder) findes død efter et fald fra sin altan. I første omgang betragtes det som selvmord. Helene og Charlie er vidt forskellige, og har ikke haft meget med hinanden at gøre. Charlie er ret “vild”, hun fester, scorer og tager stoffer, og samtidig er hun psykisk ustabil. Helene er den “pæne søster” – hun arbejder som arkitekt og har mand, hus og 2 børn, en dreng og en pige. Tilsyneladende et perfekt liv, men det er kun på overfladen…
Læs flere anmeldelser af Vibeke Holm Andersen
____________________________________________________________________________________________________
Ann-Charlotte:
1) Uledsaget – En tegneserieantologi af Halfdan Pisket m.fl.
Gik lige i hjertet på mig.
Ord bliver ganske fattige i forsøget på at anmelde “Uledsaget”. Emnerne er tunge: ensomheden ved tabet af familien og alt det kendte, udsatheden på flugten hertil, med groft udnyttende menneskesmuglere, der ikke bekymrer sig en døjt om sikkerhed, men dykker dybt i lommerne på dem, som ikke har noget valg. De afghanske brødre i “Bror” mister mobiltelefonerne i havet ud for Grækenland, men “andre mister livet”. I “Lille soldat” møder den 15-årige Abdel grænsepolitiets brutalitet, og de myndigheder, der senere skulle hjælpe ham i Danmark, sender ham nærmest tilbage i armene på Taleban i mangel på handling. I “Splittet” møder vi den irakiske unge mand, der trives i Danmark, hvor farverne skifter til lyse og glade farver…
2) Fra vinterarkiverne af Merethe Lindstrøm
Gjorde stort indtryk på mig – samtidig med, at den var “hård” at komme igennem.
Det er næsten pinefuldt intenst at læse om alle de tegn og spor, som kvinden aflæser i sin elskede – og som hun samtidig lader sig aflejre og genspejle i landskaberne omkring deres sted på landet. Det er eminent flot gjort, en kunstnerisk tætvævet oplevelse, fuld af poetiske spor. Men fraværet af en større ydre handling gør det hårdt at have næsen nede i sindets smerte, og fornemmelsen af vores korte skrøbelige livsforløb, hvor institutionerne hele tiden står ved sidelinjen, parat til at samle det skrantende liv op, står uhyggeligt skarpt. Lidt mere handling havde kunnet føre læseren hurtigere væk fra angsten ved tomrum og galskab, men det har ikke været forfatterens hensigt, og det er på en måde et meget stærkt valg…
Læs flere anmeldelser af Ann-Charlotte
______________________________________________________________________________________________________
Jens Markvardsen:
1) Pyongyang af Guy Delisle
Hvad er op og ned i Nordkorea? Det kan du få et indblik i her, i en meget oplysende tegneserie fra et ellers nærmest hermetisk lukket land. ‘Pyongyang’ er Guy Delisles tegneserie om to måneder i den nordkoreanske hovedstad, hvor han arbejdede for et canadisk animationsselskab. En del billige animationsfilm bliver nu lavet i Pyongyang, førhen kom de fra Kina, men de kinesiske lønninger er steget og derfor er Nordkorea et billigt alternativ. Det kræver til gengæld også en meget disciplineret kvalitetskontrol, og her kommer Delisle ind i billedet. Han skal minutiøst gennemse al tegnearbejdet og rette tåbelige og absurde fejl.
Alle udenlandske arbejdere bor på et stort hotel, hvor de optager knap halvdelen af en enkelt etage. Resten af det gigantiske hotel står tomt…
2) Røde Orm i Vesterled af Charlie Christensen og Patric Nyström
Giver det mening at overføre en klassiker som ‘Røde Orm’ til tegneserie? Da jeg første gang hørte om albummet var mit svar et klart nej, jeg kunne overhovedet ikke se meningen og frygtede for resultatet. Heldigvis gav værket en chance, for hold da op: det emmer af ren kærlighed til originalen, til den historiske detalje, til vikingerne og til tegneseriemediet. Røde Orms far, Frans G. Bengsson må godte sig i det hinsides.
Charlie Christensen holder sig til den Bengtssons originale fortælling, tegningerne er flotte og der er arbejdet med alle detaljer, således er påklædning, smykker, huse, skibe og hverdags tingeltangel udført så de er historisk korrekte.
3) Den sorte kat i Mosul af Puk Damsgård Andersen
Mens medierne sovser vores hjerner ind i bolig- og madprogrammer, rejser Puk Damsgård rundt i Mellemøsten og beretter om den gru der ellers aldrig ville nå hertil. Hun er noget så sjældent som en ægte heltinde, der burde belønnes med ridderkorset. Alene det at hun tegner et nuanceret billeder af araberne burde sikre hende en plads i forfatterhimlen.
Jeg må med skam melde, at jeg sgu aldrig havde hørt om Mosul før jeg stødte på Damsgårds bog. Hvilket både siger noget om mit ensporede medieforbrug og at de danske tv-kanaler og aviser har fejlet på det grusomste. Den irakiske millionby Mosul har siden 2014 været en højborg for IS, eller Daesh som vi alle burde kalde terrororganisationen. Daesh er det nedsættende arabiske udtryk som…
Læs flere anmeldelser af Jens Markvardsen
______________________________________________________________________________________________________
Newyorkcitygirl:
2017 har været et ganske udmærket bogår, men selvom jeg ikke har læst lige så mange bøger som sidste år er der alligevel et par bøger, der har udmærket sig.
1) Spøgelser, overalt af Judith Hermann
”Spøgelser, overalt” af den tyske forfatter Judith Hermann. Der er her tale om en novellesamling fra denne fremragende forfatter, der skriver i et enkelt og nøgternt sprog. Jeg tror næsten, at dette er den bedste bog forfatteren har skrevet – og det siger ikke så lidt, for Judith Hermann har efter min mening aldrig skrevet en dårlig bog.
Den tyske forfatter Judith Hermann debuterede i år 2000 med novellesamlingen ”Sommerhus, senere” – en bog, der blev genudgivet i 2017 på forlaget Batzer & Co.Tidligere i 2017 valgte forlaget at genudgive forfatterens anden bog, en novellesamling ved navn ”Spøgelser, overalt”, der første gang udkom på dansk i 2004…
2) Sus af Jonas T. Bengtsson
”Sus” af Jonas T. Bengtsson. Efter min mening er Jonas T. Bengtsson en af landets bedste nulevende forfattere og han har med ”Sus” bedrevet lidt af et mesterværk, der foregår i Københavns Nordvest-kvarter. Det er en barsk men fremragende roman fra nutidens Danmark som jeg ikke er bleg for at kalde en af årets bedste bøger.
Tidligere i 2017 udgav Jonas T. Bengtsson sin 4 bog, en roman, der har fået titlen ”Sus”. Bengtsson er i min optik en af landets bedste, nulevende forfattere, og det var derfor med temmelig høje forventninger, at jeg gik i gang med at læse om Sus. Endnu engang har forfatteren begået en perle af en bog, som man ikke må snyde sig selv for at læse…
3) Transfervindue af Maria Gerhardt
Desværre døde forfatteren i starten af året af en ondartet kræftsygdom, men Maria Gerhardt nåede heldigvis at se sin bog få gode anmeldelser inden hun drog herfra i utide. ”Transfervindue” er en meget barsk bog – men en bog jeg er glad for at have læst, selvom den handler om at leve med det barske livsvilkår at lide af en dødbringende sygdom.
I 2014 debuterede forfatteren Maria Gerhardt med romanen ”Der bor Hollywoodstjerner på vejen”. Året efter udkom digtsamlingen ”Amagermesteren”, der også er anmeldt her på sitet. Digtsamlingen vandt for øvrigt – fuldt fortjent – Politikens Litteraturpris.
Læs flere anmeldelser af Newyorkcitygirl
______________________________________________________________________________________________________
Jette S.F. Holst:
Mine tre bedste oplevelser er meget forskellige og er læst over hele året. Her er noget så forskelligt som en 2. Verdenskrigsroman, en graphic novel og et livsklogt drama om en rejse ved livets afslutning. Jeg kan kun opfordre til at give de tre bøger en chance, hvis ikke du allerede har læst dem 🙂
1) Forårets døde af Ralf Rothmann
En uafrystelig roman som kryber ind under huden på læseren.
I krigens sidste måneder bliver den 17-årige malker Walter tvunget til at melde sig til SS sammen med kammeraten Friedrich, kaldet Fiete. Efter blot 3 ugers træning sendes de til Østfronten. Walter som chauffør mens Fiete kommer til den yderste front.
Som chauffør slipper Walter for direkte kamphandlinger, men rædslerne bag krigens linjer er ikke mindre modbydelige. Den ære som SS-soldaterne sætter så højt, at den er mejslet i deres bæltespænder (”min ære er troskab”), kendetegner ikke menneskene omkring ham, og Walter oplever veteraners afstumpede ondskab og rædslens…
2) Mørkets skønhed af Fabien Vehlmann, illustreret af Kerascoët
Mørkets skønhed er en fortælling om døden, ondskaben og skønheden i fordærvet
Forlaget Forlæns kommer ind i mellem med nogle virkelig lækre udgivelser. “Mørkets skønhed” er en hardcover udgivelse med en vidunderlig forside, hvor omslaget nærmest føles som fløjl, så allerede før man åbner bogen, ved man, at her er tale om noget helt særligt.
Så overraskes man, idet illustrationerne de første sider minder om barnlige skitser, og jeg nåede lige at tænke at måske var det en fortælling for børn. Men det er det ikke! I stedet er det en fortælling om død, ondskab og fordærv, fortalt i de smukkeste billeder…
3) En sidste ferie af Michael Zadoorian
Ella og John Robina har snart været gift i 60 år. De har to voksne børn og har levet et godt liv sammen. Men nu hvor de er i firserne, er helbredet ikke længere, hvad det var. Ella har kræft og John har Alzheimers, og selvom der stadig er klare øjeblikke, så går sygdommen kun én vej.
Så det er stik imod lægernes og børnenes ønsker, at Ella beslutter, at de skal tage på en sidste ferie sammen. Selvom John ikke husker så godt mere, er han stadig en dygtig bilist, så parret drager af sted i deres gamle Leisure Seeker-autocamper, der har været udgangspunkt for mange skønne familieferier. Første stop på rejsen er Saugatuck, hvor deres bryllupsrejse gik til…
Læs flere anmeldelser af Jette S.F. Holst
______________________________________________________________________________________________________
Ulla Weishaupt:
Når man i løbet af et år har læst sig igennem stakke af bøger, kan det være svært at vælge hvilke der skal fremhæves på bekostning af andre. Men når jeg ser tilbage på 2017 er der især én bog jeg vil fremhæve Kongen af Thule af Kurt L. Fredriksen, en velskrevet smuk og berigende bog, og en bog jeg gerne vender tilbage til. Jeg vil også gerne fremhæve ungdomsbogen Slip køterne fri, som med sit tema om mobning desværre er alt for aktuel. Kriminalromanen Bornholmerdybet af Pernille Boelskov, fortjener også at blive nævnt. Den er velskrevet, personerne fremstår meget levende og plottet er godt.
Nu er jeg spændt på hvad 2018 må bringe af gode læseoplevelser.
1) Kongen af Thule af Kurt L. Fredriksen
Som barn var jeg meget fascineret af polarforskning både Arktis og Antarktis, og når jeg i de små klasser kom hjem fra skole havde jeg ofte været på biblioteket og lånt bøger om Scott og Amundsen, Andrée og vores egne Mylius-Erichsen, Ejnar Mikkelsen og Knud Rasmussen. Det er en interesse der er holdt ved lige siden, og det er med stor glæde jeg har læst Kurt L. Frederiksens reviderede værk fra 2009.
Det er en kvalitetsbog, med masser af fine illustrationer og et forord af en mand der selv har udlængsel: Troels Kløvedal. Sproget er let tilgængeligt og gør, at det bliver en levende historie man læser, og ikke et tungt akademisk værk.
2) Slip køterne fri af Henrik Nikaus
Henrik Nilaus (1952) har i mange år arbejdet i TDC, men i 1984 udkom hans debut ” De sa’ det ikke ku’ ske” og 1999 sagde han jobbet op for at leve af sit forfatterskab. 2001 blev han uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og har skrevet et væld af børne- og ungdomsbøger.
Slip Køterne fri er sidste bog i trilogien om mobning. 2008 kom “Tokes maske”, og året efter “Det sorte vand”. De tre bøger har hver deres tilgang til emnet, “Toke” fokusere på det han er god til, i “Det sorte vand” er det undergravelse af selvtillid, der er temaet, og i “Slip køterne fri” er det had der gennemsyrer mobningen.
3) Bornholmerdybet af Pernille Boelskov
Så er “Bornholmerdybet”, andet selvstændige bind i krimiserien af Pernille Boelskov udkommet, første bind “Granitgraven” kom i 2015. Pernille Boelskov er uddannet journalist og bor på Bornholm, som også danner rammen for hendes krimier.
Jeg har ikke læst noge af Pernille Boelskov før, men jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg også må læse hendes første bog, så den er allerede bestilt på biblioteket, jeg er simpelthen nødt til at vide hvad forhistorien er. Pernille skriver på en let tilgængelig måde, uden at blive tam og overfladisk. Hendes plot er godt og man finder ikke løsningen for hurtigt. Der er en dejlig dybde i de mennesker hun portrætterer og beskrivelserne af Bornholm er rigtig hyggelig, jeg føler mig tilbage til de gange, jeg har været på ferie på øen…
Læs flere anmeldelser af Ulla Weishaupt
______________________________________________________________________________________________________
Bjarne Jensen:
Jeg fik læst en del bøger i 2017, men fik ikke anmeldt alle. Det har været svært at udvælge tre, men når jeg ser tilbage, er disse tre bud dem der står klarest i hukommelsen:
1) Spioners arv af John le Carré
En af mine yndlingsforfattere begik en fantastisk bog, der førte os tilbage til starten af hans forfatterskab!
Det har været svært at få armene ned siden nyheden om en ny Carré bog kom frem for noget tid siden. At den nu 85 årige mester så oven i købet atter beriger os med en fortælling, der omhandler den kolde krig og hans elskede figur, George Smiley, ja så er det er næsten ikke til at tro. Vi er godt nok nogen der mener, at Smiley må være over 100 år gammel i dag, men det helt store spørgsmål kommer da også tidligt i bogen: Hvor er Smiley?
2) Kan man dø to gange? af Leif GW Persson
Krimikongen GW begejstrede med endnu en fremragende Bäckström krimi.
Denne bog har ligget uforskammet længe på mit skrivebord og ventet på at blive læst. Jeg er den type læser, der nærmest aldrig læser bag på bogen først, fordi der efter min smag ofte bliver afsløret alt for meget. Det gør der nu ikke på denne, hvilket skal være en ros til Modtryk. Men jeg havde dog opsnappet så meget, at det også denne gang er kriminalkommissær Evert Bäckström, der er bogens centrale hovedperson, og så er man altså lige nødt til at trække vejret dybt ind, før man går i gang, for han er i bund og grund den mest usympatiske betjent, jeg nogensinde har læst om. Lige meget hvordan man beskriver Bäckström (løgnerisk, bedragerisk, idiot, doven osv.), så er hans eget verdensbillede det stik modsatte. Det er på samme tid rædselsfuldt og hylemorsomt.
3) Fast arbejde af A. Silvestri
2017 blev året, hvor jeg endelig fik læst noget af Silvestri. Glæder mig til at dykke ned i flere af hans værker.
Kender i den fornemmelse man kan have efter at have læst en bog: Man får lyst til at læse bogen igen eller i det mindste mere af forfatteren. Jeg får lyst til begge dele efter for første gang at have stiftet bekendtskab med A. Silvestri. “Fast arbejde” er en opsamling af noveller, der tidligere har været udgivet i diverse antologier og magasiner som Science Fiction Cirklens “Proxima”, mens titelnovellen er ny.
Vi er ude i genrer som fantasy og science fiction, og som forfatteren selv beskriver bogen: “Otte fortællinger med glimt i øjet og kniv i ryggen!”
Læs flere anmeldelser af Bjarne Jensen
_____________________________________________________________________________________________________
Nordstranden:
Så mange bøger – så lidt tid. Det er altid en udfordring at vælge, hvilke bøger, man skal læse. Udvalget er kæmpestort og min liste over bøger-jeg-gerne-vil-læse vokser til stadighed og jeg kommer aldrig til bunds i den. Et smukt omslag giver en god bog en ekstra dimension, og de tre bøger, jeg har valgt som årets bøger har alle dejlige omslag, der får mit hjerte til at banke. Smukke Øland, dejlige Danmark og diktaturet Gilead i et fremtidigt USA – så forskellige er de steder, jeg har besøgt, da jeg læste disse bøger:
1) Skumringstimen af Johan Theorin
En lidt anderledes skåret krimi end man er vant til. I et roligt tempo kommer vi til det skønne Øland, hvor vi følger opklaringen af en gammel kriminalhistorie, hvor en 6-årig dreng forsvinder i 1972.
Den lille dreng, Jens, som bliver passet af morfar og mormor i deres sommerhus på Øland, mens mor er i byen, ser sit snit til at opleve verden, og tage på eventyr en dag, hvor morfar ordner fiskegarn og mormor tager en lur. Han går ud på alvaret – og her møder han Niels Kant.
Niels Kant er død flere år tidligere, og Jens kommer ikke tilbage til morfar og mormor. Hvad er der sket?
2) Sommeren med Ellen af Agnete Friis
Agnete Friis er en formidabel formidler af menneskeskæbner. Hun har tidligere skrevet ungdomsromaner og i fællesskab med Lene Kaaberbøl har hun skrevet en krimiserie, men i 2015 skrev hun sin første voksenroman ”Blitz”. Et brag af en bog, hvis man kan sige det om en stille roman.
Nu er hendes anden voksenroman ”Sommeren med Ellen” udkommet, og det er en stærk og god fortælling, der bliver siddende i en, efter man har lukket bogen.
Den midaldrende Jakob bliver ringet op af sin gamle onkel Anton, som han ikke har set i over 40 år.
3) Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood
Foruroligende, dragende, interessant og uhyggelig.
Jeg er ikke til science fiction, men blev alligevel fristet til at læse ”Tjenerindens fortælling”, og det har jeg ikke fortrudt.
Bogen er en fortid – nutid – fremtidsbog, der fortælles af en ung kvinde, der beretter om sit hverdagsliv i en nær fremtid i diktaturstaten Gilead, der er opstået, hvor USA ligger i dag. Kvinden er vokset op i et frit USA, blev gift og fik et barn – men så overtog diktaturet USA, og dannede staten Gilead. Grundet atomkrig, giftkatastrofer og miljøsvineri er en stor del af den kaukatiske befolkning blevet sterile, og staten sætter derfor et system i værk, der skal få fødselstallet op.
Læs flere anmeldelser af Nordstranden
____________________________________________________________________________________________________