0 kommentarer

Spioners arv af John le Carré

af d. 4. september 2017
Info
 
Sideantal

294

Udgivet

2017

ISBN

978-87-638-5332-3

Originaltitel

A Legacy of Spies - Oversat af Lotte Jansen

Udgave

1. Udgave

 

Det har været svært at få armene ned siden nyheden om en ny Carré bog kom frem for noget tid siden. At den nu 85 årige mester så oven i købet atter beriger os med en fortælling, der omhandler den kolde krig og hans elskede figur, George Smiley, ja så er det er næsten ikke til at tro. Vi er godt nok nogen der mener, at Smiley må være over 100 år gammel i dag, men det helt store spørgsmål kommer da også tidligt i bogen: Hvor er Smiley?

Peter Guillam, der også må være et sted i 80’erne, var i fordums tid Smileys tro væbner i den britiske efterretningstjeneste. I dag hygger han sig på sin gård i Bretagne men modtager et brev fra sin tidligere arbejdsgiver: Kom straks til London, der er lige et par ting vi skal have klarlagt om en sag du har spillet en hovedrolle i. Under frivilligt tvang begiver Guillam sig til det nye MI6 hovedkvarter, og det går hurtigt op for ham, at det ikke bare lige bliver en smuttur. Fortidens skygger har indhentet ham, spørgsmålet er bare, om MI6 har fået fat i den rette skyldige. Og forresten, hvor er Smiley?

Guillam bliver ristet godt og grundigt af de unge, spydige agenter, mens operation Windfall bliver gennemlyst. “Der er slut. Jeg har kæmpet til den sidste løgn. Jeg er død, og jeg er løbet tør for ammunition”. Guillam kæmper for sit liv, for Smileys ry og rygte og for hele Cirkus. “Benægt benægt benægt”, lyder hans mantra, og som læser må man også holde tungen lige i munden for at holde styr på, hvad der er fakta, og hvad Guillam binder os og forhørteamet på ærmet.

Gennem afhøringer og gamle sagsakter fører Carré os stilsikkert gennem endnu en koldkrigsroman på fornemste vis, og han forkæler virkelig sin trofaste læserskare i ‘Spioners arv’, for noget trofast skal man altså være, for at få det optimale ud af bogen. Rosinante har genudgivet ‘Spionen der kom ind fra kulden’ og ‘Dame Konge Es Spion’, og det er godt set, for man bør som minimum have læst begge bøger inden ‘Spioners arv’. Historien går helt tilbage til årene før Berlinmurens opførelse og de er der alle sammen: Haydon, Fawn, Connie Sachs, Mendel og Alec Leamas. Men hvor er Smiley?

Det er ganske imponerende, at Carré får skabt en historie, der er ligeså spændende og grum som ‘Spionen der kom ind fra kulden’, der udkom for over 50 år siden. Ingen kan som Carré beskrive de stakkels skæbner der risikerede deres liv bag jerntæppet, styret af snedige MI6 chefer der igen var styret af interne magtkampe og færten af en muldvarp i systemet. Lag på lag får vi fortalt historien, får svar på flere spørgsmål fra tidligere bøger, men bliver naturligvis også ladt tilbage med nogle nye.

‘Spioners arv’ er Carré når han er bedst, ganske enkelt en pragtpræstation!

Hvor er Smiley, spørger i? Læs bogen…

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter