0 kommentarer

Mørkets skønhed af Fabien Vehlmann, illustreret af Kerascoët

af d. 30. april 2017
Info
 
Sideantal

94

Udgivet

2017

ISBN

978-87-91611-64-3

Originaltitel

Jolies ténèbres

 

Mørkets skønhed er en fortælling om døden, ondskaben og skønheden i fordærvet

Forlaget Forlæns kommer ind i mellem med nogle virkelig lækre udgivelser. “Mørkets skønhed” er en hardcover udgivelse med en vidunderlig forside, hvor omslaget nærmest føles som fløjl, så allerede før man åbner bogen, ved man, at her er tale om noget helt særligt.

Så overraskes man, idet illustrationerne de første sider minder om barnlige skitser, og jeg nåede lige at tænke at måske var det en fortælling for børn. Men det er det ikke! I stedet er det en fortælling om død, ondskab og fordærv, fortalt i de smukkeste billeder som både komplimenterer teksten og er en konstant kontrast. Det er virkelig stærkt lavet.

I skovbunden ligger liget af en lille pige. Hendes krop er hjem for en række små væsener, der nu må klare sig i skoven. I starten er alt idyl mellem væsnerne, men så begynder problemerne.

“Mørkets skønhed” er svær at give et referat af. Historien er nemlig fuld af lag og muligheder for fortolkning. Jeg kom både til at tænke på ”Fluernes herre” af William Golding, ”Tommelise” af H. C. Andersen og ”Her fra min himmel” af Alice Sebold under læsningen, hvis kombination af gys og eventyr er utrolig vellykket.

Udgangspunktet for fortællingen er liget af en lille pige, og et drab er jo en frygtelig hændelse. Men fordærv og død fremstilles i fortællingen ikke som entydigt grimt, hvilket titlen “Mørkets skønhed” da også antyder. I det hele taget skelner fortællingen ikke mellem begreber som godt og ondt. De små væsner er ofte så tankeløse og egoistiske, at deres handlinger umiddelbart fremstår onde men måske slet ikke er det?

Kerascoëts fantastiske illustrationer skal også roses. Kerascoët er et peudonym for Marie Pommepuy og Sébastien Cosset, og så vidt jeg kan finde frem til, er “Mørkets skønhed” deres første udgivelse på dansk.

Illustrationerne er en blanding af ultrarealistiske billeder og naive, næsten barnlige figurer. Liget af pigen og illustrationerne fra skoven og dyrene heri er detaljerede og virkelighedstro, mens de små væsner er tegnet nærmest naivistisk. Det lyder måske umiddelbart som en underlig kombination, men det virker fantastisk. Farveskalaen er holdt i bløde pasteller, og illustrationernes poetiske udtryk står i stærk kontrast til de uhyrligheder, de små væsner udfolder i skovbunden.

Som sagt er der uanede muligheder for fortolkning af både billeder og tekst, og “Mørkets skønhed” er en udgivelse, jeg er sikker på at tage frem og genlæse mange gange. En stor anbefaling herfra.

Lån bogen på Bibliotek.dk

(anmeldt til Gyseren.dk)

Bedømmelse
Karakter