0 kommentarer

Uledsaget – En tegneserieantologi af Halfdan Pisket, Tom Kristensen, Adam O., Lars Horneman, Karoline Stjernfelt

af d. 10. marts 2017
Info
 
Sideantal

72

Udgivet

2017

ISBN

978-87-999630-0-3

 

Sorgens og angstens farver dominerer i tegneserieantologien ”Uledsaget”. Om det er skarpe sort-hvide snit eller sitrende følsomme blyantstreger, så taler billeder og replikker sit utvetydige sprog. Krig, forfølgelse og manglende mulighed for overlevelse har sendt unge drenge af sted på lange rejser, hvor hadet og mistroen får nye ansigter. Og hvis man ikke er druknet i havets bølger, så drukner man måske i ligegyldighed og usynlighed i et Europa, hvis befolkninger lever i trygge og sikre forhold, set med krigshærgede og udsatte børns øjne.

Som optakt til festivalen “Svendborg Graphic” har fem danske tegnere igennem en uge mødtes med fem unge uledsagede asylansøgere og hørt deres historier, som de hermed har fortolket ind i tegneserieformen.

Ord bliver ganske fattige i forsøget på at anmelde “Uledsaget”. Emnerne er tunge: ensomheden ved tabet af familien og alt det kendte, udsatheden på flugten hertil, med groft udnyttende menneskesmuglere, der ikke bekymrer sig en døjt om sikkerhed, men dykker dybt i lommerne på dem, som ikke har noget valg. De afghanske brødre i “Bror” mister mobiltelefonerne i havet ud for Grækenland, men “andre mister livet”. I “Lille soldat” møder den 15-årige Abdel grænsepolitiets brutalitet, og de myndigheder, der senere skulle hjælpe ham i Danmark, sender ham nærmest tilbage i armene på Taleban i mangel på handling. I “Splittet” møder vi den irakiske unge mand, der trives i Danmark, hvor farverne skifter til lyse og glade farver – men kun noget af tiden, for om natten kan han ikke sove ved uvisheden om, hvad der kan være sket med hans familie. Hver af de fem historier er unik.

Mødet med tegnerne har givet drengene deres stemmer tilbage, i hvert tilfælde skabt det vidnesbyrd, der uden filter rammer hjertet og gør mig skamfuldt opmærksom på den angst, der også sniger sig ind hos mig og giver genklang af den kollektive frygt: “der er ikke plads”, “vi kan ikke integrere dem” osv. ”De fremmede” kommer til at bære en kæmpe byrde af angst og nyt had i stedet for empatisk modtagelse. Når det bliver fortalt så enkelt som i “Uledsaget”, så er det svært at fravælge den humane synsvinkel.
“Uledsaget” bør findes på ethvert bibliotek, også skolebiblioteker.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter