Forfatterportræt: Morten Brask – livet og litteraturen

af d. 16. maj 2016
 

Morten Brask er født i forårets første måned, og det 70 år inde i 1900-tallet.

Han er en velkendt forfatter i det danske miljø – med romaner, rejsebøger, fagbøger og satiriske bøger i baghånden.

Han debuterede i 2007 med “Havet i Theresienstadt”, og den er efterfølgende strøget igennem det franske bogmarked, hvor den da faktisk blev nomineret til Pris du Roman Fnac i 2011.

Han har ydermere skrevet romanen “William Sidis Perfekte Liv” (2011). Den handler om matematikgeniet William Sidis og hans ensomme liv i New York omkring år 1900.

Mange læsere kender ham garanteret særligt for romanen “En pige og en dreng”, som rummer et rammende selvbiografisk spor – og man skal altså være temmelig hårdhudet for at læse den uden at blive berørt.

Morten Brask og hans kæreste mistede deres tvillinger, ganske kort tid efter at de blev født, og sorgen kan udfolde sig – det gør den litterært set smukt, eftersom fortælleren ikke henfalder til sentimentalitet.

Vi får her i denne roman meget gode beskrivelser af Maya, som brænder så ihærdigt efter at få børn, hvilket Morten ikke udviser samme lyst til – og et besøg hos en lokal fisker på en eksotisk ø skal vise sig at være knaldperlen. Her betragter de to elskende en blæksprutte, og fiskeren fortæller her, at blæksprutten er et forunderligt væsen, idet den har tre hjerter. Det gør noget ved Maya, og hjemme i Danmark frekventerer de så simpelthen en fertilitetsklinik, eftersom Maya er træt af Mortens opgivende blik – hun har svært ved at blive gravid, og han brokker sig ikke højlydt over det.

Det er hård læsning og ikke at anbefale vordende forældre.

Litterært interesserede typer kan glæde sig over stilen; en nøgtern skrivestil, der får handlingen til at virke endnu stærkere og ganske mere smertefuld for læseren – historien kryber ind under huden på den påvirkelige – så er det hermed klarlagt.

 

Læs mere om Morten Brask her og læs anmeldelser af hans bøger