0 kommentarer

På kanten af evigheden af Ken Follett

af d. 11. oktober 2014
Info
 
Sideantal

1099

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7079-074-1

Originaltitel

Edge of Eternity

 

Seriøst, Ken Follett! Er det nu ordenligt gennemtænkt? Er denne forrygende serie virkelig kommet til sin afslutning? Jeg har grinet og jeg har grædt og jeg har ikke mindst lært ufatteligt meget om hverdagsliv i krigenes skygge. Hvor bind 1 tog udgangspunkt i 1. Verdenskrig, bind 2 foregik under 2. Verdenskrig og med dette afsluttende tredje bind er vi nået til Den kolde krig. En krig som godt nok ikke kostede så mange liv som de øvrige, men som til gengæld var lang og uhyggelig.

I “På kanten af evigheden” er det børnebørne af familierne fra bind 1 vi lærer at kende. I Tyskland må familien Franck se deres by blive delt fra den ene dag til den anden, og desværre får de hurtigt Stasi på nakken. Det besværliggør deres liv betragteligt, og både Rebecca og Walli Franck flygter mod friheden i vest, men med store personlige tab. I USA følger vi den unge sorte borgerrettigheds forkæmper, George. Det er et meget ømtåleligt emne i 60’ernes USA, og George må på egen krop mærke, at vejen for sortes rettigheder ikke bliver nem. Han bliver uddannet jurist og får job i Det Hvide Hus under Bobby Kennedy, ikke på grund af hans gode eksamen, men på grund af hans hudfarve. Han skal nu sammen med Kennedyregeringen, lave en ny lov om borgerrettigheder, men der opstår uenigheder internt i regeringen, og alle får pludselig nok at se til med Den kolde krigs atomkrigsoprustning. Fra russisk side følger vi Dimka, der er helt tæt på den russiske leder. Hans familie har tjent kommunismen lige siden zaren blev afsat, men Dimka kommer i tvivl om den russiske kommunisme nu også er vejen frem. Der mangler vækst i Rusland, men nye ideer er ikke velsete, og modstand mod partiet straffes med genhusning i Sibirien. Dimkas søster Tanja er journalist, men da ytringsfrihed ikke findes, må hun omgås sandheden alt for ofte. Hendes bekendtskab med en anonym samfundskritisk forfatter gør ikke hendes liv lettere.
Den engelske familie Williams er fortsat med deres politiske liv. Sønnen Dave har det svært i skolen og beslutter sig for at blive rockstjerne, hvilket bestemt ikke huer den øvrige familie. Men Dave forfølger sin drøm og slår sig sammen med tyske Walli som han tilfældigvis møder, og deres vej mod succes er lagt.

Med sine 1100 sider er det ikke helt nemt at give et fyldestgørelsen resume af bogen. Udover de historiske begivenheder, som på mesterlig vis fortolkes fra forskellige sider, er også personernes privatliv spændende. De har hver især deres at fortælle og Follett har en god fantasi, uden at den bliver forudsigelig.

Denne bog har virkelig taget mig med storm. Jeg kan ikke helt gennemskue om det er på grund af det historiske element eller den gode personskildring. Mon ikke det er en mellemting.

Og så er jeg tilbage hvor jeg startede i min anmeldelse. Jeg har nu læst alle 3 bind i Ken Folletts trilogi om det 20. århundrede. Og hvor ville jeg ønske at jeg stadig havde dem til gode… Men til alt held mangler jeg stadig at læse hans bog “Jordens søjler”, det trøster mig. Lidt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter