0 kommentarer

Et træ åbner sig af Mogens Bynkou Nielsen

af d. 5. januar 2005
Info
 
Sideantal

69

Udgivet

2004

ISBN

87-91142-35-0

 

Denne æstetisk layoutede digtsamling rummer 67 digte. Oftest iagttagelser fra årets gang i naturen og fra hverdagen, men læseren får også lov at kigge forfatteren over skulderen når denne filosoferer eller slår en smut ind omkring sig selv.

Naturdigtene anslås allerede i titlen. De er udtryk for stor iagttagelsesevne og rolig indlevelse i træer, sol, mariehøns og biers natur. Iagttagelse omsat i billedsprog og forsynet med overraskende kommentarer, pudsige vinkler.
”Kastanieblade kravler hastigt som edderkopper”. ”Skovens trommesal begynder blødt” – er nogle af de mange rammende billeder. Det er tydeligt, at forfatteren har sin daglige gang i naturen og forstår at afdække det der ligger under den umiddelbare overflade.

Bynkov kan noget med sproget! F.eks. i digtet Aftenstemning: ”Sivet fletter sig i sin dyne/månen er vred i nattesærk//kvælden lyser på bondemandens jord/aftenguldet vaskes i gruekedlen//og tidens kjortel”. Ord som kvæld og gruekedel, der længe har stået i sprogets glemmebog, bliver genopdagede og skaber en helt speciel stemning med månen som arrig bondekone. Nyskabende er også linier som “drager der blev overholdt i snor; skyerne der krøb i alle størrelser;”

Mogens Bynkou har en fortid som indisk filolog og jeg mener at kunne ane en filosofisk dybde adskillige steder i samlingen. ”En skolelærer er ikke klogere/end mængden af de børn han har været.” Sjælevandring! Og så er jeg helt vild med følgende digt : Erindring: ”Den demente husker sin egen far/da han smed ham så højt i luften/og greb hvad der nu faldt ned//i bittesmå stykker af barn.”

Så er der humoren: ”jeg sidder med avisen i hånden/og stirrer på et billede af Gud..af artiklen fremgår det at han stiller op til valg igen;” og alvoren.

Samlingen er bredt anlagt. Men enkeltdigtene har ofte stor skønhed og eftertanke. Læs et par hver dag på det tidspunkt af dagen hvor du er særlig åben for indtryk!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter