0 kommentarer

Felix Krull – en svindlers bekendelser af Thomas Mann

af d. 3. januar 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

346

Udgivet

2004

ISBN

87-02-03145-0

Originaltitel

Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull

Udgave

Originaludgave: 1954

 

Magen til ligegyldig bog skal man lede længe efter. Denne fiktive selvbiografi om svindleren Felix har hverken hoved eller hale, og savner lige så meget et budskab, som en afslutning.

Felix vokser op som vidunderbarn i krop og sind hos en lille familie, der ernærer sig ved fremstilling af dårlig champagne. I blomstrende vendinger og kringlede sætninger beskrives Felix’ barndom og tidlige år, hvor kimen til hans manipulerende og dog ansvarsløse og frie livsførelse lægges. Han tilegner sig gennem årene en række forfinede egenskaber inden for det bedre borgerskabs rækker, og han forstår hurtigt at begå sig på de bonede gulve. Den ene appelsin efter den anden dratter ned i Felix’ turban, og snart mænger han sig med adelen.

Kvindecharmøren og svindleren Felix ser tilbage på sit liv med et på en gang ydmygt og stolt blik. Han undskylder ikke sine gerninger, men lader læseren forstå, hvorfor han nødvendigvis måtte handle, som han gjorde. Gavtyven roder sig ud i situationer, der er groteske, utrolige og eventyrlige. Det er alt sammen meget fint og til tider morsomt fortalt, men det fører bare ingen steder hen.

Felix udvikler sig ikke åndeligt, skønt han rejser længere og længere væk og møder de mest forskellige typer af mennesker. At bogen tilmed slutter brat, næsten før hans verdensrejse er kommet ud fra perronen, gør det ikke bedre. Ideen er god, men det er resultatet desværre ikke. Kedeligt.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter