0 kommentarer

Shantaram af Gregory David Roberts

af d. 6. marts 2012
Info
 
Sideantal

877

Udgivet

2007

ISBN

978-87-91955-00-6

Originaltitel

Shantaram (engelsk)

 

Lin er på hovedkulds flugt fra 19 års fængsel i Australien, hvor han begik bevæbnede røverier for at finansiere et heroinmisbrug. Han gør holdt i Bombay, og mødet med den spraglede, indiske havneby bliver skelsættende. Hvor andre hvide oplever fattigdom, kaos og grimme lugte, sanser Lin straks Indiens rigdom af kontraster, kultur, farver, dufte… Lin forelsker sig pladask i byen og beslutter at blive.

Han er snarrådig, stærk og har et vindende væsen. Det skaffer ham hurtigt gode kontakter. Prabaker med det vindende smil bliver en uundværlig guide og ven i det indiske samfund. Didier, Karla og et slæng af hel- og halvsuspekte livskunstnere, der hænger ud på Leopolds, bliver hans hvide omgangskreds.

Da pengene slipper op, flytter Lin ind i en slumby med sin førstehjælpskasse under armen. Og netop kendskabet til førstehjælp ændrer hans livsbane, da han pludselig bliver ‘doktor’ for de tusinder af fattige i de omkringliggende plastic-, pap- og bambushytter. Brandsår, kolera, knivstik – lidelserne er utallige, og Lin kaster sig ud i arbejdet med ildhu. Til gengæld får han venner, der vil gå gennem ild og vand for ham.

For at tjene lidt penge formidler Lin charras (hash), heroin og valuta til gode priser til nytilkomne turister. Hvad han ikke ved, er, at han er blevet en brik i et spil mellem vældige kræfter. Kvarterets livskloge, men ultrafarlige mafiaboss Khaderbhai og dennes hitman Abdullah tager ham under deres vinger, og da en ulmende forelskelse i schwieiziske Karla med de havgrønne øjne og dybe hemmeligheder bryder ud i lys lue, tegner fremtiden lys.

Igen vender lykken. Nogen vil Lin til livs, og han ryger i de berygtede indiske fængsler, hvor tortur, utøj og utilstrækkelig ernæring er dagens uorden. Det går hurtigt går op Lin, at han svæver i yderste livsfare. På et halvt år taber han over 45 kg, og kun hans naturlige hårdhed og fighterevner holder ham i live.

Lin reddes ud af fængslet, kun for at se nogle af sine bedste venner blive dræbt. Det slår ham ud. Selv om han hos Khaderbhai bliver grundigt oplært i håndværkene sort valuta, guldsmugling og pasforfalskning og tjener gode penge, har han mest lyst til at lade sig falde tilbage i heroinens bedøvende favntag.

Igen tipper skæbnen. Pludselig er Lin på hesteryg på vej op i de afghanske bjergmassiver for at deltage i mujahedinernes kamp mod de russiske invasionsstyrker. Årstallet er 1985, og det bliver en ekstremt blodig affære, for hverken afghanere eller russere har den fjerneste respekt for menneskeliv.

En værre røverhistorie? Det sensationelle ved “Shantaram” er, at den bygger på Gregory David Roberts eget liv! Manden har oplevet mere, end de fleste når på alle syv inkarnationer, og han er en fantastisk fortæller. Bogen er skrevet som en roman og er trods sine små 900 sider en veritabel pageturner fyldt med action, lokalkolorit og ægte livsklogskab.

“Shantaram” er en af de mest fascinerende bøger, jeg har læst. At oversættelsen er en joke, får så være.

“Undertiden elsker vi ikke med andet end håb. Nogle gange græder vi med alt undtagen tårer.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter