0 kommentarer

Den døende dandy af Mari Jungstedt

af d. 14. oktober 2009
Info
 
Sideantal

333

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7055-611-8

Originaltitel

Den döende dandyn

 

Efter en lidt træg start kommer der gang i denne krimi om kunst, kunstnere og kunsthandlere. Egon Wallin, kendt og afholdt galleriejer i Visby på Gotland, findes om morgenen efter en velbesøgt fernisering på galleriet myrdet og ophængt i en af den gamle bys byporte til fuld beskuelse.

Kriminalkommissær Knutas og hans hold er på sagen, men det er Johan Berg, journalist fra Stockholm med kæreste og barn på Gotland, også. De opdager hurtigt, at offeret uden at sige det til nogen netop havde solgt galleriet til sin værste konkurrent og var i færd med at forlade konen – og det er ikke hans eneste hemmeligheder.

Det er heller ikke den eneste forbrydelse: Et tyveri af et kendt maleri, “Den døende dandy” af Nils Dardel, fra kunstmuseet Waldemarsudde, spiller en stor rolle og fører i sidste ende til den kunsthistoriske afsløring af forbrydelserne. Men først skal endnu en kunsthandler myrdes på spektakulær vis.

Interessant er det at læseren følger den formummede morder/tyv i en række kapitler i løbet af bogen, og hans motiv er nok det mest overraskende i bogen.

En årsag til den træge start er nok at læseren lige skal holdes ajour med situationen på politigården i Visby og med Johan Bergs privatliv, så vi har her en typisk bleskiftekrimi – især da Johan Bergs kærlighedsbarn er otte måneder.

Jeg har ikke før læst Mari Jungstedt, men har en fornemmelse af at denne er skåret over samme læst som de øvrige: Johan Berg blander sig i politiets arbejde til stor irritation for Knutas og hans kolleger, han hjælper dem dog med at løse gåden, men bringer samtidig sig selv og sine kæreste i fare.

Når alt dette er sagt skal jeg dog ikke afvise at jeg en regnfuld søndag vil hygge mig med en Jungstedt-krimi fra Gotland, historien er veldrejet og fortalt nogenlunde sandsynligt, og jeg blev lidt klogere på svensk kunst omkring forrige århundredeskifte.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter