0 kommentarer

Bygningsfejl af Per Gammelgaard

af d. 23. april 2021
Info
 
Sideantal

168

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7070 749 7

Udgave

1. udgave

 

Med sirlig skråskrift har den underfundige forfatter på forbladet til denne meget personlige roman skrevet en dedikation til anmelderen:

“- det er mig, og det er ikke mig, men bogen taler sandt.”

Det lille værk er med andre ord det, man i dag betegner som autofiktion. En hybrid mellem hjerteblødende dagbogsnotater og den fuldkommen frie fantasi.

I “Bygningsfejl” bruger den myreflittige ærkejyske forfatter Per Gammelgaard løs af egenkapitalen. Normalt fortæller han hyggelige historier om fiktive folk og fæ; denne gang er det hans egen barn- og ungdom i 60’erne og 70’erne, der danner ramme om handlingen.

Eller – handling og handling. Bogen består af en myriade af små erindringsglimt, der flimrer forbi som en række sepiafarvede filmklip fra en svunden tid. På finurlig vis dækker forfatterens filmiske hukommelse temmelig nøjagtigt det hul, der tidsmæssigt er mellem “Matador” og “Huset på Christianshavn”.

“Det hele var som en rus. Ingen fortid, ingen fremtid, kun en række fyldige øjeblikke.”

Per vokser op i den lille østjyske landsby Ormslev tæt ved Aarhus. Som eneste søn af en ambitiøs købmand og en livlig mor er der visse forventninger til knejten, men tilværelsen for den kejtede ungersvend synes at bestå af en perlerække af små, uheldige episoder.

Som nu dengang han ikke kunne finde ud af at trutte i sin nye trompet. Eller han ikke kunne bekvemme sig til at hoppe i en kold sø foran et beundrende pigebarn. Eller han tabte adskillige glas rødbeder på det nylagte købmandsgulv. Eller han igen-igen oplevede en stormende forelskelse, der ikke var gengældt.

Sandt at sige er der ikke meget at råbe hurra for under den unge Pers lidet dramatiske opvækst. Læseren tænker sit, ryster undertiden opgivende på hovedet, og det har den lune forfatter naturligvis luret. For mod slutningen samler han sig endelig sammen til at give sin kone Karina et fyndigt kys, og hun kvitterer med de forløsende ord:

”Godt, du langt om længe er blevet afskvattet.”

Som læseren synes hun åbenbart, at lille-Per var lidt af et skvat. Men herfra er der lykkeligvis håb forude, aner man. Hvilket bekræftes af den alenlange liste af fine udgivelser, forfatter-Per senere skulle blive mand for, og som opregnes på bagsiden af nævnte forblad.

Til lykke-Per!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter