0 kommentarer

Ditlevsen – en biografi af Jens Andersen

af d. 22. oktober 2022
Info
 
Sideantal

182

Udgivet

2022

ISBN

9788702373639

Udgave

1.

 

Det er anden gang Jens Andersen skriver en biografi om Tove Ditlevsen. Den første, ‘Til døden os skiller’, som han skrev i 1997, læste jeg for 7 år siden, og fandt, at den var meget ‘akademisk’ og ret tung at komme igennem.

Denne nye biograf, som blot hedder ‘Ditlevsen – en biografi’ er helt anderledes. Den er skrevet i et let og let tilgængeligt sprog, og vil formentlig blive læst af mange flere. For der er ny og øget interesse for forfatterskabet.

Tove Ditlevsens bøger er blevet genudgivet og oversat – ‘The Copenhagen Trilogy’ er på New York Times liste over årets ti bedste skønlitterære udgivelser i USA. Men Tove Ditlevsen har ikke altid været så anerkendt, som hun er blevet efter sin død. Det beskrives i bogen, hvordan hun var elsket af læserne, hun skrev forståeligt og ligetil, hendes digte rimede og var nemme at gå til – men det var ikke velset i de ‘fine litterære kredse’ og hun fik aldrig tildelt Akkademiets store litteraturpris.

I bogen fortælles om Tove Ditlevsens liv fra fødslen i 1917 og til hendes død ved selvmord i 1976. Hendes liv illustreres gennem bogen ved at sammenholde med hendes bøger – for Tove Ditlevsen brugte sig selv i bøgerne, selv om det var romaner med fiktive personer. Hun skrev bedst når der var kaos omkring hende eller når hun var indlagt. Og hun havde i sandhed et kaotisk liv og mange indlæggelser.

Bogen vil jeg varmt anbefale til dig, der har nydt at læse Tove Ditlevsens bøger. Det er en fin bog, som viser mange nuancer og facetter af den kendte forfatter. Som en lille bonus er der på ‘flappen’ forrest en kronologisk liste over hendes bøger. Den er rar at have lige ved hånden, mens man læser.

 

Anmelderbog

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter