0 kommentarer

Ming Selskabet af Holger Dahl

af d. 17. oktober 2021
Info
 
Sideantal

360

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7339 074 0

Udgave

1. udgave

 

Forestil dig en dansk Tintin på mission i et førindustrielt, men højspændt Kina i 80’erne – Hergé har fået lidt hjælp til historien af en Dan Brown i zen – så har du fanget stemningen i Holger Dahls stærkt underholdende roman “Ming Selskabet”.

På en ferie i Thailand møder en ung dansker den sympatiske tysker Hermann, der inviterer ham til Beijing, hvor han skal repræsentere et tysk firma, der sælger trykmaskiner. Lønnen er udmærket, den provinsielle kinesiske hovedstad virker interessant, så vor mand slår til, uden at ane en snus om tryk og maskiner.

Der sker ikke meget i den store, støvede by med de mange cyklende, rygende, snakkende, harkende kinesere, men eksotisk er det, og maden er altid lækker, øllerne tilsvarende rigelige og kolde.

Et par englændere byder på et måltid i den klubagtige underjordiske restaurant Den Grønne Sky. Holger Dahls beskrivelser herfra er så filmiske, at man smilende lader sig opsluge. Her er små afsides rum, hvor vi lærer at ryge opium; andre rum, hvor kvinder med opslidsede kjoler gør unævnelige ting ved kinesiske partifunktionærer; og atter andre rum, hvor mænd kan møde andre mænd.

Tempoet er roligt, detaljerne mange, rigtigt mange endda, man har ikke travlt i Holger Dahls generøse selskab.

Men pludselig eksploderer Den Internationale Venskabsbutik om ørerne på vor helt, og han må tage flugten hånd i hånd med den sexede, kampsportstrænede kvartkineser Maya, som han lige har mødt.

Attentatet er tilsyneladende rettet mod en besøgende partispids. Men reelt er gerningsmanden muligvis ude på at ødelægge en kopi af Kinas mest berømte kunstværk, det 1000 år gamle Qingming-maleri, som siges at være kejserens garant for at have himlens mandat.

Her kommer Ming-selskabet ind i billedet, “en gruppe, der … bestod af uovervindelige krigere, snedige snigmordere, ufatteligt begavede rænkesmede.” Måske en modstandsgruppe mod Kinas røde kejsere?

Maya og hendes onkel Xu, der er ekspert i at kopiere Qingming-maleriet, har muligvis en tilknytning til det gådefulde Ming-selskab. Men en dag forsvinder Maya sporløst, og så eksploderer det slentrende handlingsforløb endnu engang. Med sine sidste bloddråber får en døende mand skrevet tegnene for Shaolin, Kinas mest berømte kloster – vores navnløse helts eventyr tager en ny drejning.

Holger Dahl har hygget sig med at skrive denne skiftevis hæsblæsende og buddhistisk-sindige røverhistorie fyldt med kinesisk visdom, kærlighed og lækker mad, og hyggen spreder sig som stimulerende opiumsrøg til læseren. Det samme gør forfatterens kærlighed til Riget i Midten.

Lån bogen på biblioteket

 

 

Bedømmelse
Karakter