0 kommentarer

Mørket under isen af Morten Hesseldahl

af d. 16. oktober 2021
Info
 
Sideantal

334

Udgivet

2021

ISBN

978 87 7007 537 4

Udgave

1. udgave

 

Hvor spændende skal en roman være, for at man kan kalde den en spændingsroman? At betegne Morten Hesseldahls “Mørket under isen” som sådan, tangerer falsk varebetegnelse, med mindre læseren lider af dårlige nerver. Men pyt, bogen er til gengæld så meget andet, både læseværdig og velskrevet.

Hesseldahl tager udgangspunkt i virkelige begivenheder. Et amerikansk bombefly med fire atombomber ombord styrter i 1968 ned i det nordligste Grønland. En af bomberne forsvinder. Senere kommer det frem, at NATO-alliancens ubestridte leder stik mod alle aftaler har haft gang i et aggressivt, underjordisk missilprojekt bag grønlændernes og danskernes rygge. Kodenavn Iceworm.

Så vidt fakta. Hesseldahl spekulerer videre: Hvad blev der egentlig af bomben, der var hundred gange så kraftig som Hiroshima-bomben? Og blev projekt Iceworm egentlig lukket forsvarligt ned deroppe tredive kilometer syd for den canadiske grænse?

Den superseje tidligere Afghanistan-soldat og halvgrønlænder Pipaluk Jonasssen, der nu bor i Danmark, opdager en sammensværgelse om at banke herboende grønlændere sønder og sammen. Tilsyneladende orkestreret via de sociale media fra Kina.

Samtidig myrdes nogle tidligere politimænd, som i 1995 havde en sag om et mystisk mord på mand, der påstod at have oplysninger om radioaktiv stråling og andre betændte hemmeligheder oppe i det nordlige Grønland nær den amerikanske base i Thule.

Pipaluk var nær ven af en af de myrdede politimænd, og pludselig er hun selv i fare. Alle spor peger mod nord; modvilligt må hun tilbage til sin fødeø og se, hvad hun kan grave frem under den hastigt smeltende indlandsis. Men hun må også se en fortid i øjnene, som, hun håbede, var begravet for tid og evighed.

Det lyder som sagt mere spændende, end det er. De fleste dramatiske begivenheder beskrives i tilbageblik; blodet er så at sige størknet, når vi hører om det. At forfatteren heller ikke gør meget ud af at beskrive karakterernes udseende og alder, skaber en følelsesmæssig distance hos læseren. Flere af bogens nøglescener opleves mere som referater end som egentlig handling med virkelige mennesker.

Morten Hesseldahl har imidlertid nogle interessante pointer om stormagternes gryende interesse for Grønlands strategiske betydning både geopolitisk og som potentiel leverandør af sjældne råstoffer. Han stiller det mildest talt aktuelle spørgsmål, om det er grønlænderne selv eller deres overordnede i Rigsfællesskabet, Danmark, der skal afstikke kursen i det arktiske område.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter