0 kommentarer

Underdog af Torbjörn Flygt

af d. 31. marts 2005
Info
 
Sideantal

379

Udgivet

2003

ISBN

87-14-29846-5

Originaltitel

Underdog

 

“Underdog” er dejlig. Coveret er så lækkert, at man helt overser, at det faktisk viser et etagebyggeri. Havde jeg nu set ordentligt efter, havde jeg nok gennemskuet, at socialrealismen ventede lige om hjørnet. Fortryllet af indpakningen fandt jeg imidlertid mig selv midt i barndommens hjerte – og smerte – med en fortællerstemme så nøgen og en historie så genkendelig, at intet er fortrudt.

“Underdog” er en generationsroman om barndommen i slutningen 60’erne og først i 70’erne. Den voksne Johan fortæller om sin opvækst i et 60’er byggeri med storesøsteren Monika og deres, uha nej da, enlige mor i Malmö. Moderen arbejder på “Strømpen” og kommer hver dag fuldstændig radbrækket hjem. Men hun er Den Store Gode Arbejder, og smadrede led er en naturlig bid af den kage, der også indeholder “lediggang er roden til alt ondt”, “få dig for alt i verden en uddannelse” og “køb aldrig på klods”.

Johan har det egentlig udmærket. Han klarer sig både socialt og i skolen, men ikke uden de knæk, som hører barndommen til. Empatiske Johan, som sidder på nåle under julebesøget i Uddevalla, hvor onkel Leif og svigerinde Lisbeth ikke ser sig for gode til at konkurrere på gaver med en enlig mor. Den to år ældre, møgirriterende, fætter Bernt, som julen igennem opfører sig overfor Johan som en kamphund over for en klud, der bare skal rystes ihjel, skal den. Og Johans mor, som i familiens trykkende skød ikke formår at forsvare sin søn.

Tag en tidsrejse tilbage til folkeskolen med den gamle underviser, der smider de dårlige elever uden for døren, for at de ikke skal sinke de andre. Praktikanten fra seminariet, der smider de gode elever uden for døren, for at de ikke skal gøre resten deprimerede. Angsten for de store mens man løber spidsrod i skolegården. De første smøger, den første brandert og den første kæreste. Bruce Springsteen og tilbage til dem, der købte en knallert og de andre, der kom videre.

Det er et fantastisk tidsbillede som ligeså godt kunne være en aftegning af en dansk barndom som af en svensk. Tag turen tilbage med Johan og genopdag afmagten overfor voksne, der bare MÅ demonstrere deres magtposition. Og ikke mindst afmagten over de kedelige beslutninger man tager som barn for at fastholde sin egen position.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter