0 kommentarer

Løven, heksen og garderobeskabet af C. S. Lewis

af d. 3. april 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

172

Udgivet

2005

ISBN

978-87-02-17785-5

Originaltitel

The Lion, the Witch and the Wardrobe

 

De fire søskende Peter, Susan, Edmund og Lucy sendes på landet under 2.verdenskrig og havner hos en lidt sær professor, der bor i et stort, gammelt og kringlet hus. Da de en dag leger skjul, gemmer Lucy sig i et garderobeskab fyldt med gamle pelskåber, og derved finder hun en af vejene til landet Narnia. Senere havner alle fire børn i den nye spændende verden, og så begynder eventyret rigtigt. Landet er befolket med alskens mytologiske væsner som fauner, dryader og kæmper, og ikke mindst af talende dyr, som Hr. og Fru Bæver, der bliver børnene til megen hjælp.

Narnia lider under en evig vinter, endda en vinter uden jul, en forbandelse, der er kastet af Den Hvide Heks, der også har udnævnt sig selv til dronning af landet. Men rygtet siger, at den mystiske Aslan, Narnias sande hersker, er på vej og med ham frihed og forår. Og et ældgammelt vers forudsiger, at når fire menneskebørn sidder på slottet Cair Paravels troner, så vil heksens herredømme blive brudt for evigt.

”Løven, heksen og garderobeskabet” er først og fremmest en utrolig hyggelig bog. Som i meget engelsk børnelitteratur beskrives det jævnligt, hvad de får at spise, og meget af fortællingen er koncentreret lune og humor, hvilket understreges af fortællestilen, der henvender sig direkte til læseren.

”Og nu vil du naturligvis gerne have at vide, hvad der var sket med Edmund. Han havde spist sin del af middagen, men han havde ikke rigtig nydt den, fordi han hele tiden tænkte på fyldte chokolader, og der er intet, der kan ødelægge smagen af god almindelig mad så meget som erindringen om dårlig magisk mad.”(s. 85).

Men romanen er også overraskende barsk sine steder, når man tager i betragtning, at det er en børnebog. Ondskaben og grusomheden fylder meget, og historien gør fint opmærksom på, at disse egenskaber ligger latent hos mennesket og derfor er noget, der skal kæmpes med og imod.

“Løven, heksen og garderobeskabet” er 2. del af Narnia-serien

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter