0 kommentarer

Æsel af Kristina Stoltz

af d. 2. december 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

270

Udgivet

2011

ISBN

978-87-638-1640-3

 

”Æsel” handler om to teenagebrødre, Farid og Nadeem på 12 og 14 år, som tager afsked med moren og bliver sendt fra Afghanistan op til Sverige, hvor deres onkel bor. De tager af sted med glaskugler i lommen, men bliver voksne gennem de 1 ½ år, rejsen varer. Der opstår mange barske hændelser, pauser og forviklinger undervejs, somme tider må de blive længe et sted og arbejde for at tjene til den næste menneskesmugler.

De følges til Iran, rejser videre til Rusland, hvor de arbejder og kommer fra hinanden og derefter følger hver sin rute uden at vide, hvordan det går den anden. Videre går rejsen via Polen og Tyskland stuvet sammen i biler, gennem kloaker. Læseren møder med drengene mange andre flygtninge på deres vej og får deres historier, sørgelige og dystre. De oplever vold, sygdom, savn, angst og tab undervejs, bliver snydt og ved ikke, om de nogensinde når frem. Overlevelse er det vigtigste. Men drengene har også almindelige erfaringer, forelsker sig og har håb og drømme som andre unge.

Titlen stammer fra en af de indlagte fortællinger, denne handler om en bonde og et æsel, som smelter sammen til et.

Det er gribende og barsk, velskrevet, ind imellem poetisk. Efter læsningen kan man gætte lidt mere af det, flygtninge kommer ud for, inden de når Norden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter