0 kommentarer

Ulvehjerter af Puk Damsgård Andersen

af d. 4. januar 2013
Info
 
Sideantal

233

Udgivet

2011

ISBN

978-87-400-0038-2

Originaltitel

Ulvehjerter

 

“Melmastia” betyder gæstfrihed på pashtunsk. I stammeområderne i Pakistans bjerge, grænsende op til Afghanistan, gælder denne gæstfrihed både venner og fjender; om du er tilfældig forbipasserende eller talebankriger.

Journalisten Puk Damsgård Andersen oplever det centrale livskodeks, Melmastia, som gæst i Rustam Khans 22 store personers familie i Waziristan. Det er et farligt besøg eftersom både den pakistanske efterretningstjeneste, militæret og Taleban bandlyser udlændinge under den pakistanske hærs jagt på Taleban. En operation, der fordriver hundredtusindvis af stammefolk.

For at undgå at terrorister gemmer sig i stammeområderne, har den pakistanske regering har gjort det dybt rodfæstede “melmastia”, gæstfrihed, ulovligt. Det er ikke længere lovligt at invitere fremmede derind.

Puk Damsgård smugles alligevel ind og oplever livet i Rustam Khans gårdrum. Med hendes beskrivelser kommer vi bag om avisernes hurtige overskrifter og får øje på mennesker af kød og blod, deres stærke familieværdier, deres drømme og splittelsen mellem stammekodeks og den moderne europæiske verden, som familieoverhovedet Rustam Khan drømmer om at uddanne sine børn til. Hun forsøger også at tegne et billede af et indviklet politisk spil, som det er svært at få overblik over.

Samtalerne med familiens medlemmer i gårdrummet og anden research bringer spændende viden frem på en helt anden måde end nyhedernes flade formidling og viser, at mennesker altid kun kan tabe i spillet om magten. Meshud-stammen, som Rustam Khan tilhører, har selv en lang og blodig fortid bag sig, da blodhævn også har været en central del af æresbegreberne.

Paradoksalt nok er Puk Damsgårds oplevelse af besøget hos stammefamilien noget modsat især vestens opfattelse af Pakistans bjerge: “Jeg havde aldrig før følt mig så velkommen noget sted i verden som jeg gjorde hos familien Khan Meshud fra Waziristan,” skriver hun aftenen før sin afrejse fra familien.

Spændende bog og til at blive klogere af.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter