0 kommentarer

Havbrevene af Siri Ranva Hjelm Jacobsen

af d. 21. januar 2019
Info
 
Sideantal

64

Udgivet

2018

ISBN

9788711910511

Udgave

1.

 

”Havbrevene” er en kort, lyrisk og vidunderligt fantasifuld brevroman. Brevvekslingen foregår mellem to søstre, Atlanterhavet og den noget yngre lillesøster Middelhavet. Adskilt fra hinanden er de fulde af længsel efter atter at være ét. Og havene har en plan. Tiden nærmer sig, hvor de atter vil samles, det er kun et spørgsmål om tålmodighed.

Atlanterhavet har med sine 80 millioner år på bagen et andet forhold til tid end den noget yngre søster. Hun oplevede smerten ved at blive skilt fra sine søstre, da jorden skød frem og delte det store vand. Men hun er også så uendeligt gammel, at hun har glemt det meste igen. Hun er ærgerlig og træt af alt det ’væsensløse og fremmede’, krybene hver dag fylder i hende. Krybene, det er os, menneskene. Selvfølgelig er vi ikke andet en kryb for noget så stort, at det synes uendeligt.

Middelhavet er til sammenligning ungt og let bevægelig, kun fem millioner år gammel. Hun bliver påvirket af dyr, ensomheden og den voldsomme trafik, der foregår over hende:

’Jeg er træt. Det er årstiden. Sommeren tærer på mig. Før var det ikke så slemt, men nu klatrer krybene så meget rundt på mig i deres bælge, alt for mange om én bælg. Jeg lytter til de synkende stimer. Hjernernes kliklyd, der gradvist stiger og så ebber ud. De står på bunden og duver med lunger, der spjætter af plankton og lyskrebs. Når ålene kommer, kigger jeg væk.’

Siri Ranva Hjelm Jacobsen har en sproglig fornemmelse og fantasi, der gør breve mellem have til noget, der giver mening. Når vi ser skabelsesberetning, klimakrise, forurening og flygtningestrømme fra havenes synsvinkel står alt pludseligt helt skarpt.

Bogen er illustreret af billedkunstneren Dorte Naomi. Hendes sort/hvide tryk sætter tanker i gang om havstrømme og tang og matcher teksten perfekt.

Endelig skal det også noteres, at indbindingen simpelthen er lækker. Omslaget er lavet af tykt, holdbart pap, ligesom siderne er af en ordentlig kvalitet. Det er rart at sidde med en bog i hånden, hvor indbindingens kvalitet matcher indholdets.

Siri Ranva Hjelm Jacobsen debuterede i 2016 med romanen ”Ø”. Efter ”Havbrevene” skal jeg helt bestemt læse debuten også.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter