0 kommentarer

Smertehimmel af Asle Skredderberget

af d. 6. marts 2022
Info
 
Sideantal

400

Udgivet

2022

ISBN

978 87 7339 101 3

Originaltitel

Smertehimmel - oversat af Lilian Kingo og Morten Visby

Udgave

1. udgave

 

”Smertehimmel” er andet bind i Asle Skredderbergets Oslo-trilogi. En habil og afvekslende krimi, der sagtens kan læses som en selvstændig spændingsroman.

Hovedpersonen Milo Cavalli er efterforsker i Oslos Økokrim (økonomisk kriminalitet). Han er også en flot fyr, halvt italiener, med uimodståelig kvindetække, en skarp hjerne, udpræget retfærdighedssans – og mindst 200 millioner kr. på bankbogen. En lidt usandsynlig helt, men Skredderberget har lykkeligvis dæmpet hans Carl Hamilton- og Batman-agtige sider i forhold til bind ét, ”Blød som metal”.

I ”Smertehimmel” skal Milo prøve at rede de spegede tråde ud i en sag, hvor en smuk norsk kvinde ansat i et stort medicinalfirma findes myrdet på et hotelværelse i Rom. Inden hun dør, når kvinden lige at skrive noget af et navn på indlægssedlen i en medicinpakke og smide den ud af vinduet.

Sagen kompliceres af, at også kvindens bror blev myrdet for år tilbage. Det lignede dog mere et narkoopgør, hvor nogle bodybuilderagtige pakistanske typer var involveret. Helt klart en type personager, man ikke har lyst til at komme på tværs. Men hænger de to mord på nogen måde sammen?

En afghansk flygtningepige, der opholder sig illegalt i Norge, overværede mordet, men klapper i som en østers, når nogen prøver at lokke sandheden ud af hende. Milos gode hjerte løber af med ham – med fare for sit eget liv prøver han at hjælpe den fåmælte pige og håber, hun vil åbne sig for ham.

Som om der ikke var rigeligt med gods i de to søskendemord, flygtningemiseren, en større bedragerisag og Milos kysserier med to-tre vellystige kvindfolk fra henholdsvis Italien, Sverige og Norge, topper Skredderberget op med et par andre dramatiske indslag:

En mystisk eksplosion på et italiensk flådefartøj tilbage i 1977, hvor angiveligt kun én person overlevede. Samt en arvesag i New York, hvor Milo står til at få overdraget en værdifuld penthouselejlighed med udsigt over Central Park – men her blander to geskæftige kinesere sig på dunkel vis.

Alt i alt er ”Smertehimmel” en glimrende krimi med et fængende plot og en rask fremadskridende handling. Milo Cavalli er samtidig en sympatisk hovedperson, hvis filosofiske skriftemål med en herlig katolsk pater hæver serien et nøk over gennemsnittet. At han er en anelse darioagtig og måske svinger sit guldkort et par gange for meget undervejs, er til at tilgive.

Til gengæld skyder Skredderberget lidt for mange mysterier i puljen. Forhåbentlig bliver indsatserne mere moderate i Oslo-trilogiens tredje bind, som vi nu spændt afventer.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter