0 kommentarer

Anne Franks dagbog af Anne Frank

af d. 11. januar 2015
Info
 
Sideantal

237

Udgivet

1967

ISBN

87-11-11144-5

Originaltitel

Het achterhuis

 

Overraskende nok er “Anne Franks dagbog” ikke blevet anmeldt på Bogrummet endnu, og derfor må jeg naturligvis til tasterne for at anmelde denne klassiker, som de fleste af jer nok allerede har stiftet bekendtskab med.

Anne Frank, hendes søster Margot og deres forældre er tyske jøder, der efter Hitlers indmarch er flygtet til Amsterdam i Holland, hvor de håber at få fred for Hitlers syge politik, der i grove træk gik ud på, at udrydde alle jøder i verden.

På sin 13-års fødselsdag får Anne en dagbog i gave, og den begynder hun at skrive flittigt i.

Det er i denne dagbog læseren får indsigt i en ung piges hverdag; hendes drømme og hendes tanker om fremtiden – og ikke mindst hendes drømme om frihed og om at blive en berømt forfatter som voksen.

Da krigen for alvor kommer til Holland er familien tvunget til gå under jorden, og de flytter ind i et baghus i Amsterdam sammen med andre jødiske flygtninge, der håber at kunne leve der til krigen er overstået.

I de to år familien lever skjult i baghuset får de hjælp af venligtsindede mennesker, der tager dyb afstand fra Hitlers forskruede politik, disse mennesker bringer jøderne mad, nyheder udefra og alle de fornødenheder, som man behøver for at overleve.

Mens de bor i baghuset fortsætter Anne Frank skriverierne i dagbogen, der efter krigen udkom i bogform.

Uheldigvis stak ukendte kujoner jøderne i baghuset, og alle undtagen Anne Franks far omkom i de tyske udryddelseslejre.

Det er fortællingen om at blive voksen før tid, om ikke at kunne leve sit liv som man vil, og på den måde er bogen en vigtig fortælling om en tid i europæisk historie, som vi ikke må glemme.

“Anne Franks dagbog” er hjerteskærende, overbevisende og giver et solidt indblik i en ung piges hverdag under krigen, og bogen bør efter min mening være obligatorisk læsning for alle folkeskolens elever.

Anne Frank var en modig og eftertænksom pige, der med sin dagbog har efterladt et vigtigt værk om tiden under 2. verdenskrig.

Dagbogen er ganske enkelt fremragende og et vidnesbyrd, der fortjener at blive genlæst.

5 stjerner og en varm anbefaling herfra.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter