0 kommentarer

Samuel af Mikael Torfason

af d. 22. juni 2005
Info
 
Sideantal

240

Udgivet

2005

ISBN

87-91518-98-9

Originaltitel

Samuel (islandsk)

 

Ved første indtryk er “Samuel” noget talentløst bras, men ved nærmere eftersyn vinder bogen alligevel lidt. Det er litteratur på den moderne og ikke særligt fede måde.

Samuel er født og opvokset på Island. I Danmark er han en svært utilpasset og utilfreds ung mand på 18 år, der ikke kan fordrage danskerne og deres dobbeltmoral, deres snæversyn og deres banale folkelighed. Men Samuel er samtidig voldsomt belastet af sin omklamrende alenemor og den alt andet end normale familie. Bogen filtrer karaktererne så godt og grundigt ind i hinanden, at det er umuligt at skelne dem.

Samuel har revolution i ærmet og virkeligheden skal ned med nakken. Hele samfundet er bygget på det ene løgn efter den anden, og det er de færreste, der kan se det. Danskernes lalleglade naivitet, trossamfundene, regeringen, FN, naboerne, hykleriet og den overfladiske indstilling til verdens virkelige problemer bliver tugtet for åbne vinduer i “Samuel”.

Sproget er hurtigt skiftende og meget ligefremt, men efter Torfason har råbt læseren lige op i ansigtet i den første tredjedel af bogen, falder han langsomt ned og bliver næsten helt seriøs. “Samuel” forsøger at være provokerende, men tør ikke at gå hele planken ud.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter