0 kommentarer

Rødder : en sort families saga af Alex Haley

af d. 29. juli 2006
Info
 
Sideantal

710

Udgivet

2002

ISBN

87-89586-71-9

Originaltitel

Roots

 

Man kan ikke præcis vide, hvor meget af handlingen i “Rødder”, der er sand, og hvor meget der er opdigtet. Det er dog helt sikkert, at mange af samtalerne i bogen er fiktion, for Haley kan ikke med bestemthed vide, hvad bogens personer eksempelvis har sagt, hvad de har spist og hvilket tøj de har haft på. Personerne har nok eksisteret, og de har også været slaver og de er blevet behandlet dårligt – resten er gætværk. Man kan opfatte “Rødder” som en roman eller som en slags biografi eller saga over Haleys eget liv. I dette tilfælde opfatter jeg bogen som en roman eftersom mange af samtalerne m.v. er gætværk og altså opdigtet.

“Rødder” er historien om Kunta Kinte, der fødes i en landsby i Gambia omkring 1750. En dag indfanges Kunta af amerikanske slavejægere, der anbringer Kunta og mange andre afrikanere på et skib, der sejler dem til Amerika, hvor de sælges til plantageejere. På disse plantager arbejder slaverne 14 timer i døgnet, bliver mishandlet og generelt behandlet som andenrangsborgere.

“Rødder” fortæller historien om Kuntas barndom, hans liv på slaveplantagen, hvor han arbejder, møder slaven Bell, som han gifter sig med og får datteren Kizzy.

Bogen fortæller også historien om familiens forskellige led frem til nutiden. Vi hører om Kuntas efterkommere, der fortæller deres børn og børnebørn om Kunta og om familiens rødder. Vi hører om familiens drømme om at blive frie, om hvor skidt de behandles af deres ejere, og ikke mindst hører vi om, hvordan samfundsforholdene var i USA, da slaveriet eksisterede.

“Rødder” er en stærk og overbevisende bog, der sætter spor hos læseren. Det er en rørende, barsk og også underlig livsbekræftende bog. Personerne er meget overbevisende beskrevet, og handlingen er flydende og medrivende, så det er absolut en bog, jeg stærkt vil anbefale Jer andre at læse.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter