0 kommentarer

Pio af Kristian Himmelstrup

af d. 10. juli 2022
Info
 
Sideantal

482

Udgivet

2022

ISBN

9788793819139

 

Maj 1872, en dato der er gået over i historien som Slaget på Fælleden. Året før var Pariserkommunen oprettet og her hjemme var murersvendene og en gruppe arbejdsmænd gået i strejke under parolen 8 timers arbejde, 8 timers hvile og 8 timers fritid. Internationale havde indkaldt til arbejdermøde på Fælleden  og Pio havde publiceret artiklen “Maalet er fuldt” i forbindelse hermed. Det var mere end magthaverne kunne rumme og Pio blev sammen med vennerne Brix og Geleff arresteret, hvilket udløste slaget på Fælleden.

Kristian Himmelstrup bog Pio, starter her i cellen i arresthuset på Nytorv. Her henslæber han næsten et år før han ved en skueproces i marts 1873 bliver dømt til seks års forbedringshus, og overføres han til Vrisløselille, det nye morderne fængsel hvor fangerne lever i isolation. Hans helbred har det forfærdeligt, men det lykkes ham at lærer sprog, ved at læse fængselsbiblotekets opbyggelige romaner. 1875 bliver han løsladt som en meget svækket mand, der ikke formåede at kæmpe sig tilbage i den splittede arbejderbevægelse, og i 1877 emigrerede han til Amerika da politiet med trusler og bestikkelse drev ham ud af landet. Pio dør i Chicago den 27. juni 1894, kun 52 år gammel.

Det er en velskrevet bog, der giver et godt indblik i en tid der lagde grunden til de arbejdsforhold vi i dag nyder godt af. En fascinerende indsigt i en mands liv og drømme for et bedre liv for arbejderklassens mænd og kvinder.  Det er ikke en hurtig bog med masser af aktion, men en bog fuld af menneskelige følelser og tanker. Det er en roman, der bære præg af at Kristian Himmelstrup er godt inde i stoffet, og får det formidlet på en mere levende måde, end hvis det havde været faglitteratur, og med den frihed en roman giver. Pio bliver levende på godt og ondt.

Hvis man kan lide nyere Danmarks historie, er det en bog jeg varmt vil anbefale.

Himmelstrup (1971) er M.A. og cand.mag. i dansk og skandinavistik og har undervist i dansk sprog, litteratur, kulturformidling og skrivekunst på sprogskoler, højskoler og universiteter i Danmark og udlandet. Kristian Himmelstrup har tidligere blandt andet udgivet romanerne Dinosaurens sidste tango, Putto og Angelinas røv og novellesamlingen Små skred. Han har desuden udgivet fagbøger om kulturformidling og flere biografier, senest om forfatteren J. P. Jacobsen, som var Louis Pios samtidige.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter