0 kommentarer

Ud og stjæle heste af Per Petterson

af d. 10. juni 2020
Info
 
Sideantal

261

Udgivet

2004

ISBN

87 90524 57 8

Originaltitel

Ut og stjæle hester - oversat af Annelise Ebbe

Udgave

1. udgave

 

“Om jeg bliver helten i min egen livshistorie, eller om en anden kommer til at indtage denne plads, må disse sider først vise.”

Det foruroligende citat er fra Per Pettersons verdenssucces “Ud og stjæle heste” fra 2003. Petterson har været ude og stjæle citater, for ordene udgør også indledningen til Dickens’ “David Copperfield” fra 1850.

Der er flere lag og flere dobbelte bunde i den lavmælte historie om 15-årige Trond, der i 1948 er med sin far på ferie i en sæterhytte tæt på grænsen til Sverige.

I starten tror man, at bogen handler om et maskulint venskab mellem far og søn og om et mere pubertært venskab mellem Trond og den jævnaldrende Jon, som er knægten, der overtaler Trond til at tage med ud og stjæle heste.

Hen ad vejen viser det sig, at “ud og stjæle heste” har en anden betydning, der relaterer til noget, der skete fire år tidligere, i slutningen af Anden Verdenskrig. Faren var nemlig modstandsmand og involveret i en skelsættende episode, der også omfattede Jons mor.

Jons mor er kapitel for sig. En køn og sej kvinde, som gør Trond lidt hed i kinderne, når hun er i nærheden. Hvilket ofte sker. Jons far holder sig derimod væk; han og Tronds far er vist ikke de bedste venner, hvilket forklares pø om pø.

Efter en begivenhedsrig sommer må Trond med bussen hjem til Oslo, hvor moren, søstrene og skolen venter. Uvist af hvilke årsager tager faren ikke med, og mange år efter er det så, at Trond må spørge sig selv, om han egentlig har været hovedpersonen i sit eget liv.

Bogen klipper mellem den 15-årige Trond i sæterhytten med sin far og den 67-årige Trond, der på tærsklen til et nyt årtusinde er flyttet til en anden primitiv hytte for at tilbringe resten af livet i ensomhed. Man forstår, at han har klaret sig godt i livet, men at noget er gået galt.

Intet er, som det først ser ud i Per Pettersons raffinerede coming of age-smashhit. Tempoet er ellers roligt nok, der er masser af tid til at slentre adstadigt omkring i den majestætiske norske natur og tænke over små og store ting, mens hemmeligheder og sandheder langsomt kommer for en dag.

“Ud og stjæle heste” er en stor, lille roman, man vil ønske at læse flere gange for at få det hele med.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter