0 kommentarer

Sange i tid og rum af Richard Powers

af d. 9. juli 2022
Info
 
Sideantal

659

Udgivet

2005

ISBN

87 90724 84 4

Originaltitel

The Time of our Singing - oversat af Jette Røssell

Udgave

1. udgave

 

“Fuglen og fisken kan godt forelske sig i hinanden. Men hvor skal de bygge rede?”

Stik mod alle advarsler finder den flygtede tyske jøde, professor David Strom, og den sorte sygeplejerske Delia Daley sammen. Året er 1939, og sorte i USA er årtier fra at få samme rettigheder som hvide.

“Kærlighed mellem en hvid mand og en sort kvinde … straffes lige så hårdt som uagtsomt manddrab.”

Hvide og sorte gifter sig bare ikke. Og de får slet ikke tre lysebrune vidunderbørn sammen. Men David og Delia elsker den afgrundsdybe menneskelighed og musikalitet hos hinanden, og på en eller anden måde får de overbevist sig selv om, at verden nok er blevet farveblind, når deres børn vokser op. Hellige enfold!

“Hun kunne godt tænke sig at gå hen ad gaden med sin mand uden at skulle lade, som om hun var hans hushjælp.”

“Sange i tid rum” af den prisbelønnede amerikanske forfatter Richard Powers er en forbitret historie om den grasserende racisme i USA, hvis ild konstant næres af hvide magthaveres overfald på (ofte uskyldige) sorte medborgere. Det fængende drama handler dog mindst lige så meget om musik og sang på tårnhøjt niveau.

David og Delias ældste søn Jonah udvikler sig til en af USAs fineste liedsangere, mens lillebror Joey, bogens jeg-fortæller, agerer uselvisk, kongenial akkompagnatør på piano. Lillesøster Ruth bliver rasende borgerretsforkæmper; mest rasende på de stupide, hvide undertrykkere, men også lidt rasende på sine brødre, der synger og spiller for de selvsamme privilegieblinde overmennesker.

Læseren inviteres til utallige klassiske og mere jazzede koncerter – og til en lang række voldelige overfald, hvor afstumpede hvide mishandler og endog lyncher sorte; begivenheder, som forfatteren har hentet fra virkelighedens verden. Hertil kommer de større eller mindre ydmygelser, som slavernes efterkommere til alle tider har måttet stå model til. Som uafvidende hvid skammer jeg mig på min såkaldte races vegne,

“Sange i tid og rum” er uden sammenligning den mest kultiverede roman, jeg nogen sinde har læst. Musikglæden, engagementet, kærligheden til sprog og mangfoldighed gennemlyser hele det medrivende og dybt imponerende værk. Som læser er jeg konstant bevidst om at være udsat for følelsesporno og grov manipulation – og alligevel lykkes det Powers qua sit absurd store fortælletalent at forføre mig til at følge med hele vejen gennem den næsten klassiske komposition; lad os kalde den Via Dolorosa.

“Sange i tid og rum” er i alle henseender en generøs bog. Selv hurtiglæsere når næppe i mål på under to uger!

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter