0 kommentarer

Ni essays om Dante af Jorge Luis Borges

af d. 8. oktober 2021
Info
 
Sideantal

73

Udgivet

2021

ISBN

978-87-02-31342-0

Originaltitel

Nueve ensayos dantescos (oversat fra spansk af Ditlev Tamm)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Det er desværre ikke meget jeg har læst af den argentinske stjerneforfatter Jorge Luis Borges, heller ikke selvom jeg kan flydende spansk.

Tidligere i år udkom essaysamlingen “Ni essays om Dante” som Borges har skrevet og det var med spænding jeg begyndte at læse bogen, der har vist sig at indeholde helt vidunderlige og poetiske essays, som bestemt er værd at læse.

Borges var Dante-læser livet igennem og hans favoritbog af Dante var “Den guddommelige komedie” (hvor mange kan helt ærligt sige, at de har læst hele den bog? Jeg kan i hvert fald ikke).

I disse ni essays præsenterer Borges os for nogle af de temaer og karakterer, som optræder i “Den guddommelige komedie”, disse essays skal ikke ses som en systematisk gennemgang af “Den guddommelige komedie” og heller ikke som et referat i essayform. Bogen skal nok mere ses som et forsøg på at kaste lys over de små detaljer i “Den guddommelige komedie” og bør nok læses som Borges` hyldest til den store italienske forfatter.

Ved en første læsning kan de ni essays virke lidt til den tunge og nørdede side, det er ikke en bog man kommer sovende til. Når det er sagt skinner det igennem, at Borges kan sit kram og at han har indgående kendskab til Dante og hans værker.

Jeg vil nok ikke anbefale denne bog som den første man læser hvis man vil stifte bekendtskab med Borges og Dante, den er ganske enkelt for kompleks og nørdet til det. Men som tillæg til de to forfatterskaber er der tale om en ganske fortrinlig bog, som sagtens kan tåle at blive både læst og genlæst.

Glimrende og velskrevet bog, som bestemt er tiden værd.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter