0 kommentarer

Vi burde alle være feminister af Chimamanda Ngozi Adichie

af d. 3. januar 2016
Info
 
Sideantal

64

Udgivet

2014

ISBN

978-87-17390-1

Originaltitel

We Should All Be Feminists

Udgave

1. udgave, 3. oplag

 

Bøger skrevet af nigerianske forfattere når sjældent ud på hylderne hos de danske boghandlere, så allerede her er det lidt af en bedrift at den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie har udgivet flere anmelderroste bøger, der har præsteret ganske fine salgstal over det meste af den vestlige verden.

”Vi burde alle være feminister” er et essay, som Adichie oprindeligt skrev som en tale, som hun holdt i december 2012 på en årlig konference med fokus på Afrika.

Nu er dette essay udgivet i bogform, og det er en ganske glimrende læseoplevelse, om end jeg godt kunne have ønsket mig, at læseoplevelsen kunne have været længere.

Som bogens titel mere end antyder handler essayet om, at vi alle burde tillægge det at være feminist mere værdi og at vi alle burde omvende os til at blive feminister, forudsat at vi ikke er det i forvejen.

Adichie beretter om forhold mange kan genkende fra egen opvækst eller eget familieliv:

Far og mor er lige højt uddannet og har samme type job, men alligevel er det udelukkende mor, der køber ind, laver mad, gør rent og passer børnene når de er syge. Det minder påfaldende meget om den hverdag, som mange i min omgangskreds har.

I andre af Adichies eksempler på kønsdiskrimination må vi indrømme, at vi er længere fremme.

I Nigeria er det almindeligt, at kvinder ikke lukkes ind på en bar hvis de er alene, og hvis et par er ude at spise på en restaurant er det almindelig kotume, at tjenerne kun hilser på og taler med manden, hvorimod det ikke er besværet værd at hilse på kvinden, sige velkommen eller vise hende hen til det reserverede bord.

”Vi burde alle være feminister” indeholder mange vigtige pointer, og der argumenteres godt for, hvorfor ”Vi må opdrage vores døtre anderledes. Vi må opdrage vores sønner anderledes….” (fra bogens bagside).

Adichie er benådet med en blændende evne til at skrive og til at sætte fokus på de kønsproblemer, som desværre stadig er aktuelle – uanset hvor i verden vi befinder os. Dog må man indrømme, at mange andre lande har markant værre forhold for kvinder end vi har det her i Danmark.

”Vi burde alle være feminister” er et særdeles læseværdigt og interessant essay, som sætter mange tanker i gang hos læseren; det er velskrevet og jeg kan kun anbefale dette essay på det varmeste, også selvom det at være feminist er noget der virkelig kan få folk op i det røde felt.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter