0 kommentarer

Levende og døde i Winsford af Håkan Nesser

af d. 17. december 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

363

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7146-092-6

Originaltitel

Levande och døda i Winsford

 

Håkan Nesser – denne evige filur – skriver immer med en ræv bag øret. Selv når handlingen i hans bøger er allermest spændende, fornemmer du, at forfatteren sidder og betragter dig med et skævt, lille smil.

Nesser er vittig og skarp på den dér knastørre, uprætentiøse måde, der belønner sin læser med pragtfulde aha-oplevelser og små ufrivillige fnis. Et eksempel fra “Levende og døde i Winsford”, Nessers sidste epos:

“Det er Selvstændighedens ældre tvillingesøster, Ensomhed – hende med den dårlige holdning, den urene hud og den dårlige ånde – som jeg er nødt til at slå ihjel og begrave. Om og om igen, sådan er livet.”

Eller hvad med denne her:

“Jeg bor her med min hund. I et ensomt beliggende stenhus, der engang blev bygget, for at en vanartet søn kunne få en slags tag over hovedet. Han trivedes så godt, at han sidenhen hængte sig.”

Jeg’et, den 55-årige svenske skærmtrold Maria, har trukket sig tilbage fra forreste geled. Angiveligt er hun med sin forfattermand i Marokko, hvor han skal skrive den store roman om nogle hændelser med et berømt, amerikansk forfatterpar, der ligger årtier tilbage.

I realiteten er Maria alene med sin trofaste hund i en ensomt beliggende hytte et sted på heden ved Winsford i Sydvestengland. Manden forsvandt i Polen undervejs; gad vide, hvad der egentlig blev af ham? Men her sidder Maria altså, i et fortryllet landskab af tågebanker, evigt blomstrende tornebuske og flokke af vildheste. Hun går ture med sin hund, spiser på den lokale pub, hvor en mand med sære evner fatter interesse for den smukke svensker – og ind i mellem bladrer hun i sin mands noter fra dengang.

Fandt der en forbrydelse sted i fortiden? Og hvad med nutiden?

Nesser har konstrueret en pragtfuld pageturner med betagende natur- og menneskeskildringer; ren nydelse fra ende til anden.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter