0 kommentarer

Bare en dag uden af Wenche Thinnesen Vogtmann

af d. 9. oktober 2021
Info
 
Sideantal

197

Udgivet

2021

ISBN

9788794083904

 

Jeg har været med en kort tur rundt i Maja´s liv og univers. Maja er teenager, og Fars pige. Ham mangler hun i sit liv og hun har et kæmpe savn til ham fra hun står op, til hun går i seng. Der er en enorm tristesse over Maja´s liv og hun har fået rodet sig ud i nogle ting, hun ikke har kunnet forstå konsekvenserne af, før det var for sent. Der går ikke lang tid, før vi får at vide, hvorfor faren ikke bor sammen med familien, selvom vi aldrig får alle detaljer om hans fravær.

Bogen beskriver meget både levende og følende, hvordan Majas liv er blevet efter at faderen er ude af hendes hverdag. Hvordan det har fået alvorlige konsekvenser for hendes hverdag, især i skolen, hvor hun bliver mobbet, men også hjemme, hvor der er steder, der udløser en form for angst.

Gennem Maja får vi også en indsigt i, hvordan ensomheden føles for resten af familiens medlemmer. Og ensomhed er et gennemgående tema i hele bogen. Alle i bogen oplever dette på forskellig vis, hvilket både beskrives direkte såvel som indirekte. Ensomhed er blot det ene tabu, der beskrives i bogen, og alle tabuer bliver behandlet på en næsten nænsom og kærlig måde, hvor ingen af karaktererne bliver udstillet eller udskammet.

Selvom det er virkeligt mange år siden, jeg var på alder med Maja, kan jeg godt leve mig ind i hendes univers. Det er så godt beskrevet, at jeg kan mærke længslen, ensomheden, angsten og trangen til at flygte fra hverdagen. Under mobningen i skolen er det også meget tydeligt beskrevet, hvor desperat Maja bliver for at undgå de klassekammerater, der er modbydelige ved hende.

Der er mange temaer i bogen, som man med stor fordel kan dykke ned i og bearbejde, med udgangspunkt i vores hovedperson, men også drage paralleller ind de unges egne liv. Jeg håber derfor, at bogen kan blive en del af pensum i udskolingen.

Trådene samles og flettes sammen til sidst på en elegant måde, som gør, at man efterlades med håb for fremtiden.

Jeg vil anbefale ”Bare en dag uden” til alle, der kan lide at læse. Uanset alder.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter