70
1978
87-7529-375-7
7 histories completes, oversat og håndtekstet af Tonny Lützer
Side 9-23: Freddy Milton: Historien om Morris, Goscinny og Lucky Luke / af Freddy Milton og Henning Kure
1
Der Lucky Luke album som skiller sig ud, og ‘en stakkels, ensom cowboy’ bemærker sig ved at indeholde Freddy Miltons og Henning Kures fortælling om hvordan Lucky Luke kom til verden og hvordan serien har udviklet sig over en trediveårig periode. Der er blik ind bag kulissen, hvor inspirationskilder vendes og vi ser hvad censur og politisk korrekthed har betydet for udviklingen af seriens humor. Samtidig fortæller Milton og Kure hvordan serien kom til Danmark, og hvad det indebærer at oversætte serien til dansk. Guf for kendere.
Resten af albummet indeholder syv korte historier skrevet af Goscinny og tegnet af Morris. Lucky Luke ‘noveller’ om man vil. Der er gode gags i den stil som er Goscinnys varemærke, og fortælleglæden sprudler. Reelt er det i de korte historier at Goscinnys geni kommer til sin ret, for ellers er samlinger af korte historier næsten altid en tynd kop te, uanset om det er med Lucky Luke, Asterix eller Splint og co. Det er åbenbart sindssygt svært at få en kort fortælling til at holde vand, med mindre man hedder René Goscinny. Desværre døde han i ’77, hvorfor efterfølgende udgivelser har haft andre manuskriptforfattere, og efter Morris død i ’01 nu også en anden tegner.
De franske og belgiske tegneserier havde virkelig fået fat i danskerne i 70’erne, hvilket illustreres af et digt Dan Türell skrev ved Goscinnys død:
‘og alle står vi der igen
og solen er så rød
en helt almindelig mandag men
nu er goscinny død’