289
2010
978-87-02-07483-3
Purple Hibiscus
Den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie (f. 1977), der både i udlandet og herhjemme har begejstret anmelderne med romanen “En halv gul sol” om menneskers liv i Nigeria i perioden forud for Biafra-krigen, er blevet hædret med den danske litteraturpris ALOA. Den tildeles en forfatter fra Afrika, Asien eller Latinamerika for bøger udgivet på dansk, og derudover vandt hendes debutroman “Lilla hibiscus” den fornemme Commonwealth Writers’ Prize, ligesom udgivelsen opnåede nominering til en lang række øvrige bogpriser verden over.
Ligesom “En halv gul sol” foregår “Lilla hibiscus” i Nigeria – handlingen udspiller sig i første halvdel af 1990’erne, hvor det folkerige afrikanske land styres benhårdt af en brutal og utilregnelig militærjunta. Bogens fortæller, den 15-årige pige Kambili, og hendes bror Jaja vokser op i et herskabeligt overklassehjem og går på en dyr privatskole. Deres særdeles velstående far Eugenie, der ejer flere fabrikker foruden den engelsksprogede avis The Standard, er velgører i en række nigerianske byer og sikrer således mange familier midler til livets ophold og til deres børns skolegang.
Også langt ud over landets grænser er Eugenie højt respekteret, og han står til at skulle modtage en international menneskerettighedspris. Men hjemme i familien krænkes menneskerettighederne i Eugenies religiøse vanvid – Kambili, Jaja og deres mor er kuede af frygt. Hvert minut af døgnet er børnenes tid fastlagt i et strengt skema, hvor der aldrig er plads til afslapning på værelset eller samvær med kammerater, og hvis Kambili eller Jaja rykker ned som nummer to i stedet for at beholde førstepladsen i deres respektive skoleklasser, er straffen nådesløs.
Bl.a. oplever børnene at få skoldet deres fødder med kogende vand, og deres gravide mor tæves, så hun mister det ellers med glæde ventede barn – men hvor vanvittigt det end lyder, er man alligevel ikke i tvivl om, at Eugenie elsker sin familie; hans handlinger dikteres alene ud fra hans tro og stærke overbevisning om, at “den man elsker, tugter man”. Dog mildner Gud luften for de klippede får, og en dag lykkes det deres hjertevarme og livsglade faster at overtale sin bror til at lade børnene besøge hende – og det bliver indledningen til en række dramatiske begivenheder, hvor det store opgør er uafvendeligt.
“Lilla hibiscus” er en bevægende historie, der ikke mindst skildrer kulturel bevidsthed og giver en nuanceret indsigt i Nigerias ustabile og korrupte tid. Og den beretning vil jeg anbefale alle at tage sig tid til at læse.