0 kommentarer

Alting begynder i Gram af Erling Jepsen og Henrik Ruben Genz

af d. 13. oktober 2012
Info
 
Sideantal

231

Udgivet

2008

ISBN

978-87-21-03213-5

 

Som børn var forfatteren Erling Jepsen og filminstruktøren Henrik Ruben Genz genboer og legekammerater i hjembyen Gram i Sønderjylland, men siden mistede de kontakten. Mange år senere fik Henrik imidlertid lyst til at filmatisere Erlings roman “Frygtelig lykkelig” om sære skæbner i deres fælles barndomsby, og den gamle kontakt blev således genoptaget.

Det fejres med udgivelsen af samtalebogen “Alting begynder i Gram”, hvor de to tidligere sønderjyder mindes opvækstens flade marskland og dets mennesker – og det er en kærlig, kritisk, drilsk og djævelsk samtale, hvor der absolut ikke bliver taget fine hensyn!

Jeg skal ikke lægge skjul på, at Erling Jepsen i høj grad tæller blandt mine danske yndlingsforfattere – paradoksalt nok, for de tunge temaer baseret på hans barndomserindringer er for mig ufattelige, tragiske og dermed grådfremkaldende (og jeg bryder mig IKKE om at græde, hvorfor jeg altid behændigt forsøger at undgå sørgelige bøger og film).

Men Erling Jepsens litterære genialitet og hans uforfærdede naturlighed i forhold til at sætte sig selv på spil – hans nøgterne og hudløst ærlige fortællestil og tørre, finurlige humor har jeg nærmest et afhængighedsforhold til, så alle hans værker er bare et must for mig – uanset hvad deres trængsler måtte medføre af gråd og tænders gnidsel.

Og når der så kommer en så fantastisk samtalebog som “Alting begynder i Gram”, hvor også Henrik Ruben Genz træder i karakter med klassebemærkninger og viser sig at kunne give Erling Jepsen velfortjent kvalificeret modspil og inspiration, er det jo en ren gave, og jeg ville ønske, at jeg endnu ikke havde læst bogen men stadig havde den til gode.

Måske skulle jeg anmode om at få lov til at være fluen på væggen næste gang, de to herrer mødes …?

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter