0 kommentarer

Den gamle mand og hvalen Af Stian Hole

af d. 5. marts 2015
Info
 
Sideantal

44

Udgivet

2015

ISBN

978-87-638-3467-4

Originaltitel

Den gamle mannen og hvalen, oversætter: Naja Marie Aidt

 

Gamle Cornelius bor alene i sit lille hus ved vandet. Han har tværs over havet udsigt til broderens hus, men de to taler ikke mere sammen. Ensomheden lægger sig altoverskyggende over det lille hyggelige univers, hvor Cornelius eneste selskab er dyrene – duer, måger og katten Trass. De eneste mennesker der kommer forbi er de støjende turister på krydstogtskibene.

Handlingen er hyggeligt forudsigelig, for en dag brydes den daglige trummerum da en hval strander på bredden neden for huset. Cornelius forsøger at skubbe hvalen tilbage i havet, men det er tydeligvis ikke en opgave for kun én enkelt mand. Og så ligger løsningen på alle problemer lige for…

Når nu kritikken om lidt hagler løs, så hav venligst i baghovedet, at ”Den gamle mand og hvalen” er en helt fantastisk historie. Håndværket er både fortællemæssigt og grafisk af en anden verden, men det irriterer gevaldigt når genreprædikatet ”Børnebog” hæftes ved på bogen. Den kan sagtens ramme en børnemålgruppe, men det er som en art grafisk novelle der bryder genregrænser, og med et mere fyldigt plot kunne den for alvor bryde ud af genren: ‘børnebog’. Hvis handlingen blev pustet lidt op kunne det være en endnu mere fantasirig og kreativ fortælling, for det er tydeligt at Stian Hole kan fortælle som kun få andre, – han kan formentlig sagtens matche J.K. Rowlings Harry Potter univers.
Så altså en yderst kreativ børnebog, med potentiale til meget mere, iklædt passende hygsom veldigtet poesi:

‘Havet begynder ved Cornelius’ bro. Blågrønne og salte bølger ruller tålmodigt mod stranden og sliber stenene runde. Bag ved huset rejser rejser fjeldene sig lodret. På engen mellem fjeldene og havet, hvor luften er tæt af blomsterduft og hvor humlebier summer om sommeren, har Cornelius ryddet marken og bygget sit hus.”

Fortællestilen er fremragende, det minder lidt om en afbalanceret og seriøs Rune T. Kidde – når han var bedst. På billedsiden er der brugt alle mulige grafiske tricks, hvor almindeligt kreativt udklip blandes sammen med rigtige fotos. Jeg tror ikke der er meget der er malet eller tegnet, til gengæld har der nok været en computer involveret. Resultatet er ret overraskende og spændende.

Kritikpunktet er at bogen er for kort. Børn vil sikkert fortabe sig, og længden er eminent til godnatlæsning, men kræsne, forvænte, krævende jeg sidder og ønsker mig meget mere.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter