0 kommentarer

Korsveje af Jonathan Franzen

af d. 6. december 2021
Info
 
Sideantal

597

Udgivet

2021

ISBN

978 87 02 32259 0

Originaltitel

Crossroads - oversat af Mich Vraa

Udgave

1. udgave

 

Jonathan Franzen er en af USAs vigtigste forfattere. Hans gennembrudsroman “Korrektioner” modtog i 2001 den prestigiøse National Book Award, og siden har han ikke set sig tilbage. Fandtes der en genre, der hed Den Store Amerikanske Roman, ville Franzen være det 21. århundredes ukronede konge.

Franzens værker er alle vægtige, som røntgenbilleder af en dysfunktionel supermagt – og samtidig så lumsk underholdende, at læseren let forledes til at tro, at det hele bare er for sjov. Perspektivet er altid relativt ordinære familier, hvis medlemmer roder rundt med deres små dilemmaer i en større kontekst; som alle os andre.

“Korsveje” (amr. “Crossroads”) er første del af en trilogi, en slægtssaga om den ømskindede familie Hildebrandt, der i bogens nutid, 1971, bor i New Prospect, en lille forstad til Chicago.

Synsvinklen veksler mellem de fem ældste Hildebrandt’er:

  • Faren Russ, hjælpepræst i den lokale kirke og et gennemidealistisk menneske, der beklageligvis har et uhjælpeligt crush for en smuk enke, som han konstant drømmer om at dyppe sin syndige snabel i.
  • Moren Marion, hjemmegående husmor, som fire fødsler og en god appetit desværre har gjort lidt uformelig, men hvis overlegne intelligens – og kulørte fortid – langt overgår ægtemandens middelmådighed.
  • Den ældste søn Clem, der undgår at blive indkaldt som soldat under den igangværende Vietnam-krig ved at indskrive sig på et fjerntliggende universitet, hvor han oplever en uhørt seksuel vækkelse.
  • Den gudesmukke, supertjekkede teenagedatter Becky, der får både jævnaldrende og langt ældre mænd til at savle lystent – og piger til at flokkes som beundrere – men som er ved at løbe sur i glansbilledet.
  • Lillebror Perry, vanvittigt godt begavet og velformuleret som sin mor, men med en skæbnesvanger hang til at overvurdere eget potentiale, ikke mindst under indflydelse af lettilgængelig pot og det, der er værre.

Over små 600 sider gennemspiller disse fem hovedrolleindehavere og deres farverige omgivelser en række kostelige, gribende, menneskeligt og filosofisk spændende scener, der som en lun strøm river læseren med helt hen til den foreløbige slutning.

Bogens gennemgående diskussion er religiøs overbevisning – både set som en personlig styrke, der kan bringe én gennem livets største prøvelser – og som en absurd overtro, der gør blind og kan lede direkte ud over afgrundens rand.

Selv om ”Korsveje” foregår i 1970’erne, aner vi, at den humanistisk-pragmatiske Franzen har bud til i dag, hvor en nyreligiøs vækkelse har ramt såvel USA som store dele af Mellemøsten. Hvor går grænsen mellem næstekærlig fatalisme og frådende fanatisme?

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter