0 kommentarer

Brandudsalg af Sara Paretsky

af d. 8. marts 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

398

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0415-8, 978-87-638-0415-8

Originaltitel

Fire Sale

 

Fire ord der opsummerer denne bog: realistisk, hårdkogt amerikansk krimi. V. I. Warshawsky er privatdetektiv i Chicago og hovedpersonen i en række krimier. V for Victoria, er vokset op i South Side, Chicago. Et af de hårde kvarterer som ikke er blevet bedre med årene. V har ved hjælp af skolebasketball og en god lærer, trukket sig selv op fra kvarterets sædvanlige standard og med en universitetsuddannelse bag sig, arbejder hun nu som selvstændig privatdetektiv. Det går godt for hende, hun kan betale sine regninger og bor med sine 2 hunde; Mitch og Peppy i en lejlighed i et af de bedre kvarterer.

Da Mary Ann McFarlane, V’s mentor fra skolen i South Side, får kræft, ringer hun i sin iver efter at bevare det basketballhold hun har opbygget på skolen, til V for at spørge om hun ikke lige kan overtage, mens hun prøver at få det bedre. V som først tror at der er tale om en midlertidig ordning går med til trænertjansen, om end hun ikke er glad for at vende tilbage til sine rødder i South Side. Da det går op for V at træner McFarlane er mere syg end forventet, forsøger hun at skaffe sponsorater fra lokalsamfundet og kommer på denne måde i kontakt med den store virksomhed By-Smart, en slags pendant til Walmart.

Uvidende bliver V dog blandet ind i en lyssky affære, som ender med blandt andet en mordbrand og det er svært for V at gennemskue hvem der er skurke og hvem der er de gode. Grundet sine genopdagede kontakter i South Side forsøger hun dog at løse mysteriet og hjælpe hvor hun kan, men det er lidt svært. Den V hun var før i tiden, er nemlig ikke den samme V som nu og i et kvarter som South Side er det hamrende nødvendigt ikke at være i tvivl om noget.

“Brandudsalg” er hamrende realistisk og meget medrivende, når først historien har etableret sine rødder hist og her. Det er forfriskende at følge V, som er en slags antihelt med jordbundne følelser som skyldfølelser, jalousi og bekymring. Giv bogen tid til at komme i gang og du vil sidde klistret til de sidste 200 sider, hvor enderne begynder at mødes.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter