0 kommentarer

I dine øjne af Malene Ravn

af d. 6. januar 2019
Info
 
Sideantal

476

Udgivet

2018

ISBN

978 87 02 27282 6

Udgave

1. udgave

 

Lai Fun forlader sit land, Kina, og sin familie i 1899, han kommer til Danmark, hvor han optræder i Tivoli, og her får han en aften øjenkontakt med Agnete. De forelsker sig og bliver gift i 1904 trods modstand fra Agnetes forældre.

Ægteskabet er ikke lykkeligt, pengene er små, Lai Fun rejser rundt og optræder som tryllekunster, Agnete vil så gerne have et barn, men det sker ikke. Lai Fun oplever mange ydmygelser grundet sit fremmedartede udseende, folk på gaden hiver ham i håret, skubber til ham, slår ham – det var ikke nemt at være kineser i Danmark.

I 1930 optræder Lai Fun i Ålborg, her møder han Gudrun, og en kort fornøjelse i en port resulterer i at Gudrun bliver gravid med Erik. De første år tilbringer Erik på et asyl, som 5-årig hentes han hjem til Gudrun og Alfred. Erik er en hæmmet og kuet dreng, han er anderledes, og det får han at mærke – han får mange bank og udsættes for grove ydmygelser både på gaden og i skolen. Heller ikke hjemme har han det godt, han må høre fra Gudrun at han har ødelagt hendes liv, hun er streng og hård, kun fra Alfred får han lidt varme og omsorg. Gudrun er ikke ond, men hun har det selv svært, har ikke selv oplevet megen omsorg hjemmefra – og det kommer ofte til at gå ud over Erik. Men han klarer sig på trods, finder småjobs og tjener lidt penge – man må tage hatten af for, at han får en uddannelse som elektriker og et rimeligt normalt voksenliv.

Som voksen møder han Kirsten, som bliver hans kone og de bliver forældre til Nete. Erik vælger at lægge sin fortid bag sig – han ønsker kun at se fremad, han vil glemme barndommens traumer.

Jeg nød virkelig at læse denne roman, som er skrevet med afsæt i virkelige hændelser, og som ud over at fortælle Agnetes, Lai Funs, Gudruns og Eriks historier, samtidig minder os om, hvordan forholdene var i Danmark for blot 100 år siden for de fattigste i samfundet. Livet bestod af hårdt arbejde, både for voksne og børn helt ned til 5-årsalderen, en kamp for at få pengene til at række. Usle forhold – små uopvarmede værelser, hvor en hel familie boede. ’Uægte børn’ og deres mødre, både generelt og i særdeleshed når barnet var anderledes som Erik, blev der set skævt til. Beskrivelsen af forholdene på børnehjemmene er rystende: ’I hver seng sidder et barn på under ét år på potte. De har ens hvide kjoler på og er bundet fast til sengens hjørnestolpe med en ble om overkroppen …’

Det er en langsom og rolig fortælling, forfatteren giver sig god tid og har kælet for detaljerne. Bogen består af 4 dele, med hver sin hovedperson: først Agnete og Lai Fun, derefter Gudrun, så Erik og slutteligt Nete. Jeg var vild med bogens sprogbrug, Malene Ravn forstår at sætte ord sammen og skrive de skønneste sætninger. Hun giver læseren  mange fine beskrivelser af situationer, stemninger og følelser. F.eks. her, hvor den 19-årige Gudrun skal føde Erik, beskrivelsen er et malende billede af smerte og frygt:

’Barnet ligger tungt i hendes mave, som en sæl trykket inde mellem sten, fedtet og tung, det ånder olie i mørket. Udenpå er maven stenhård og fremmed. Hun kender ikke sig selv og føler sig fanget, klistret til denne store mave, som langsomt og ubønhørligt trækker hende mod en smerte, som hun endnu kun aner, men allerede frygter. Dette ligger foran hende som en slugt. Fødslen. Fremtiden. Barnet.’

Jeg morede mig over denne beskrivelse fra en familiefrokost, mange år senere:

’Nete kigger på de voksne. De skærer i deres madder og løfter stykker af rugbrød med fedt og sild og løg op til deres krampagtigt grinende og smilende munde, de lukker deres rynkede, glinsende læber om gaflerne og hiver dem ud igen og lader kæber og tænder kværne og mase sild og fedt og rugbrød til en klumpet grød som de skyller ned med strømme af øl mens de bliver dummere og dummere at høre på’

Jeg var meget vild med romanen, både selve fortællingen og sproget – ‘I dine øjne’ får mine varmeste anbefalinger.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter