0 kommentarer

Rufus Gifford i Trumps Amerika af Peter Christensen og Marcus Rubin

af d. 7. januar 2019
Info
 
Sideantal

212

Udgivet

2018

ISBN

9788702269314

 

Natten for primærvalgene september 2018, i Massachusetts, må Rufus Gifford erkende, at det ikke i denne omgang lykkedes at blive valgt som distriktets demokratiske kandidat til Repræsentanternes Hus.

I cirkler vender den journalistiske fortælling tilbage til Danmark, hvor Giffords drøm om et mere tillidsfuldt og velfungerende demokrati får næring. Under sine år som Obamas ambassadør i Danmark møder han  en befolkning, som accepterer at betale skat for at opretholde et velfærdssamfund med bl.a. retfærdigt uddannelses- og sundhedssystem. Folkemøderne på Bornholm inspirerer ham, for her kan en statsminister vandre åbent på gaden, og mange mennesker engagerer sig i samtaler.

At Trump vælges til præsident i 2016 bliver udløsende for, at Gifford selv føler sig kaldet til at handle politisk og stille op til kongressen. Han har tidligere arbejdet hårdt for Obama i dennes valgkampagner i 2008 og 2012. Dette er beskrevet i Ambassadøren af Stéphanie Surrugue.

Med Trump som præsident ser Gifford nu, hvordan Obamas fremskridt både internt med bl.a. sundhedsreform og udadtil med internationalt samarbejde omkring klima, handel m.m. står for at blive knust og vendt til et isolationistisk USA, hvor uligheden kan grave sig endnu dybere.

Bogen veksler mellem reportage, interviews og opsummering med baggrund. Den tager læseren med til arbejderbyen Fitchburg, hvor Rufus har sit kampagnekontor. Her møder vi et hold unge danskere, der er rejst til Massachusetts for at arbejde frivilligt for ham. Deres personlige historie – at de er rejst så langt – viser sig at være et godt kort til at vække vælgernes interesse, når de er ude at banke på døre. Reportagen fører os også forbi en 4. juli-parade, hvor politikere paraderer side om side med store footballstjerner.

Rufus Giffords dybe håb er at udvikle et mere åbent og deltagende demokrati i USA, så i det mindste valgdeltagelsen kunne blive lige så interessant for befolkningen som seertallene ved Super Bowl. Med korte tilbageblik i føderationens historie får vi et billede af det USA, der i dag står mere splittet end nogensinde. Det mangler en præsident, der både kan handle og som kan samle visionært, som f.eks. Roosevelt, og til dels Obama.

Rufus Gifford i Trumps Amerika er en mere reportage-præget og fragmentarisk fortælling end portrættet af ham i Ambassadøren. Men den giver et spændende indblik i, hvordan en kampagne forløber op til primærvalget – og er en god fortsættelse på fortællingen om den amerikanske ambassadør, der blev dybt inspireret af det danske samfundssystem.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter