0 kommentarer

Det ottende liv (til Brilka) af Nino Haratischwili

af d. 16. november 2021
Info
 
Sideantal

1100

Udgivet

2021

ISBN

9788743400332

Originaltitel

Da Achte Leben (für Brilka) - oversat af Nanna Lund

Udgave

1. udgave

 

“Det ottende liv” er en international bestseller, som har grebet tusinder af læseheste, som elsker at flytte ind i en bog og leve og ånde med deres helte og heltinder i ugevis. Med 1100 sider i bagagen kan du godt bestille flyttevognen med det samme, såfremt du er parat til at tage bolig hos slægten Jasji igennem et århundredes med- og modgang i et fjernt land, hvor eventyret og de store følelser lever.

Det fjerne land er Georgien, som jeg med skam at melde ikke vidste meget om i forvejen. Men Georgien er altså et vestligt orienteret land østpå med en lang kyst ud mod det lune Sortehav, med palmer og bjerge og egen (berømmet) vinproduktion, oldgammel kultur inklusive et spændende krydret køkken, velstand og national selvbevidsthed.

”Det ottende liv” er skrevet af Nino Haratischwili, som selv er født i Georgiens hovedstad Tbilisi og i dag bor i Tyskland. Hun har skabt en række dragende kvindeportrætter, startende med Stasia Jasji (født 1900), der er datter af en dygtig og meget velstående chokoladefabrikant.

Stasia får børnene Kostja og Kitty, som hver især udvikler sig til markante personligheder i et omskifteligt århundrede med to verdenskrige, Sovjetunionens fødsel og død og Stalins blodige terrorregime undervejs.

Vi følger begivenhederne på nærmeste hold, som gennem et håndholdt kamera, idet Haratischwili kobler slægten Jasjis skæbne til Stalin og hans berygtede højrehånd, Beria, begge georgiere, begge hensynsløse massemordere, Beria desuden serievoldtægtsforbryder med hundredvis af ofre på samvittigheden.

Kostja bliver en mægtig mand inden for det korrupte Sovjetsystem, Kitty må efter et grusomt overgreb tage flugten til England, hvor hun bliver en højt elsket sangerinde, med ar på sjælen og med en hemmelig velynder, der styrer hendes liv med en kærlighed, hun ikke helt forstår.

”Det ottende liv” er spækket med skønne kvinder, de fleste meget smukke og meget fertile, og dramatiske begivenheder, som holder læseren i et veltilrettelagt jerngreb gennem de mange, mange sider.

Som en rød tråd gennem bogen løber en lind strøm af magisk chokolade, en sød, krydret og næsten sort chokolade så uimodståelig, at enhver uvilkårligt falder i svime over den og kræver mere – hvilket næsten altid koster den lystne dyrt.

Et velment råd: Anskaf dig ”Det ottende liv”, bryg dig en kande skoldhed chokolade og lad dig rive med.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter