0 kommentarer

Hjemme af Marilynne Robinson

af d. 10. juli 2015
Info
 
Sideantal

349

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-07831-2

Originaltitel

Home

 

I Marilynne Robinsons roman “Hjemme”, er vi tilbage i det Gilead i staten Iowa i USA, som vi lærte at kende i romanen “Gilead”. Dengang var det pastor Ames’ der i brevform fortalte sin livshistorie til den søn han fik sent i livet, og som han vidste han ikke ville se blive voksen. I “Hjemme” er det Ames’ gode ven og kollega, pastor Robert Boughtons familie der er omdrejningspunktet. Hele handlingen er henlagt til familien Boughtons hjem.

Pastor Boughton er gammel og døende. Datteren Glory er i en alder af 38 år vendt hjem for at passe sin far. Bag sig ligger et forlist forhold til en gift mand, og Glory benytter lejligheden til at tage sit liv op til revision. Glory’s bror Jack, som ingen har set eller hørt fra i 20 år, står en dag i døren og beder om husly. Jack er familiens sorte får, der som ung fik et barn med en lokal landmandsdatter. Tyveri, druk, fængselsophold, og hvad der ellers tegner en præstefamilies definition på et sort får, har Jack altsammen været leveringsdygtig i, i de 20 år der er gået siden han forlod hjemmet. Men gamle pastor Boughton er aldrig holdt op med at elske sin søn, og bede om at han en dag vil vende tilbage.

Gennem Glory og Jacks mange, og til tider akavede samtaler, oprulles uendelig langsom et billede af en familie på godt og ondt. En familie hvor billedet af den perfekte præstefamilie skal opretholdes udadtil. Men i et lille søvnigt samfund som Gilead, er det umuligt. Alle ved alt, og alle taler om alt – og lader som ingenting, når det kræves.

“Hjemme” kan, sin “Orange Prize” fra 2009 til trods, ikke svinge sig op på niveau med “Gilead”. Det er en godt fortalt historie om familier og om de måder vi både værner og nedbryder dem på. Marilynne Robinson skriver fantastisk godt, men “Hjemme” går bare for meget i tomgang. Ting gentager sig i det uendelige, og bliver lidt kedelige efterhånden. Det er også sådan familielivet er nogle gange, men det fungerer bedre i virkeligheden end på skrift.

Bøgerne om Gilead, kan læses uafhængigt af hinanden.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter