0 kommentarer

Bedemandens Datter af Alison Bechdel

af d. 10. juli 2015
Info
 
Sideantal

232

Udgivet

2007

ISBN

8762607774

Originaltitel

Fun Home: A Family Tragicomic

 

Denne grafiske selvbiografi af Alison Bechdel var det helt rigtige selskab på en regnfuld sommerdag. Den er rigtig fint tegnet og handler primært om Alison og hendes far. Familien, som også tæller en intellektuel mor og brødrene Christian og John, bor i en gammel herskabsvilla i Pensylvania, U.S.A.. Alisons far, der arbejder som bedemand og gymnasielærer, bruger al sin fritid på at restaurere hus og have tilbage til tidligere tiders pragt, med krystallysekroner, bladguld og glamourøse detaljer.

Han er en meget modsætningsfyldt mand, som bliver rasende hvis børnene ikke retter ind og accepterer deres roller i hans “glansbillede” – men også én de har “strålende stunder” med, og som fylder hjemmet med litteratur. Der er ikke megen fysisk varme, Alison husker sin overraskelse de 2(!) gange hun som barn ser forældrene kysse og kramme hinanden.

Omdrejningspunktet i Alisons familiefortælling er, at hun som teenager finder ud af, at hun er lesbisk – hvilket hun afslører pr. brev for sine forældre – og at hendes far også er homoseksuel (det afsløres tidligt i fortællingen). Det giver hende en hel anden forståelse af forældrenes ægteskab, og de konsekvenser farens skjulte liv m. diverse yngre mænd, får for især ham selv.

Der tegnes og fortælles med underspillet følsomhed og humor – til tider ganske sort – og familiens bedemandsforretning og specielle dynamik leder indimellem tankerne hen på t.v. serien “Six feet under”.

Forældrenes komplekse ægteskab – tegnet op med litterære referencer til Proust, Oscar Wilde og Fitzgerald, og Alisons far der som en anden Daidalos (ham med Ikaros, Minotaurus og labyrinten) konstruerer sit liv, bliver bagrunden hvorpå Alison tegner og fortælle sig egen, personlige historie – på godt og ondt. Og det gør hun både dygtigt, rørende og underholdende

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter