0 kommentarer

Hellboy – Ondskabens frø af Mike Mignola

af d. 6. marts 2014
Info
 
Sideantal

130

Udgivet

2003

ISBN

87-989241-2-5

Originaltitel

Hellboy - Seed of destruction

Udgave

illustreret af Mike Mignola ; skrevet af John Byrne

 

Fantastisk. Kreativt. Vildt sært og dejligt dragende.

Hellboy er skelsættende både i stil og handling. En gyser tegneserie, der trækker på alt hvad der går forud. Sagn, vandrehistorier, kendte uhyrer – virkelige såvel som fiktive, alt hvad der får det til at løbe koldt ned ad ryggen bruges som ingredienser. Gotisk kunst integreres fermt i panelerne. Indenfor fantasi og kreativitet findes der ikke noget tilsvarende.
Mignola bruger farven sort som en kok der lider af en pebermani. Samtidig forlener den nærmest overdrevne brug af farven i billeder og baggrunde historien en skummelhed, som historien i forvejen ikke er fattig på: Under anden verdenskrig vender Rasputin tilbage fra det hinsidige for at løslade 7 kæmpeøgler. De kredser rundt i et fængsel i rummet og skal udslettet mennesket og bringe kaos på jorden.
Men det går ikke helt som Rasputin og hans nazihåndlangere ønsker. I stedet lander en helvedes-abe i England. Han falder i de allieredes hænder, opdrages til at gøre godt, og som voksen indtræder han i et korps af paranormale efterforskere.

Herefter springer vi en del år frem i tiden. Hellboy og kolleger tilkaldes til et hjemsøgt slot, for grevinden har netop mistet hele sin familie under en ekspedition til Norge. Nu spøger det på slottet, og der går ikke længe før Hellboy må slås med kæmpemonstre. Rasputin lurer i kulissen, og det samme gør menneskehedens sidste dag.

Overraskende nok er denne vanvidshistorie afsindigt uhyggelig. Tegningerne er holdt i en minimalistisk stil, hvor alle overflødige detaljer er skåret væk. Mange billeder kan næsten anvendes som logoer. Det bliver ekstremt todimensionelt, men via farvebrug og med den genialt ‘gammeldags” tegnestil, får billederne rum. Ubeskriveligt ja, men det virker. Ikke uden grund har Hellboy inspireret en flodbølge af tegnere.
Mignola siger selv, at Hellboy bare er en undskyldning for at tegne monstre der smadrer løs på hinanden.

Det er umuligt at anmelde dette værk, og yde det den respekt det fortjener.
Læs Hellboy. Læs den igen. Og igen. Slug panelerne. Fantasien. Farverne. Historien. Dybden.

Fantastisk.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter