0 kommentarer

Caribou Island af David Vann

af d. 2. december 2011
Info
 
Sideantal

304

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-09841-9

Originaltitel

Caribou Island

 

Alaska. Irene og Gary har været gift længe. De har voksne børn sammen, hus og bil. Irene er lige gået på pension og nu skal de to bygge en hytte ude på en lille ø, Caribou Island, og bo der. Bare de to, isoleret fra andre mennesker, på denne golde ø hvor der ikke vokser træer eller andet der kan skærme for de bidende vinde. Gary tror det er en fælles projekt, men ifølge Irene er det udelukkende Garys idé. Hun er kun med i projektet for at han ikke senere kan bebrejde hende hendes fravær og uvilje, når det går galt. Hvilket hun ikke tvivler på det vil. Hun siger det bare aldrig til sin mand. “Caribou Island” er en ægteskabsgyser af rang. Fuld af voldsomt raseri over ulevede liv, gennemsyret af manglende kærlighed, sigende tavshed og den forfærdelige frustration, der følger af ikke at turde tage ansvar for sit eget liv og aldrig opleve at en anden gør det for dig.

Vi har alle set den slags forhold, hvor ingen af parterne siger direkte hvad de mener og ønsker. Irene og Gary ved det måske ikke engang selv. Alle følelser kommer ud, indebrændte, projicerende. Skyldsspørgsmålet er altid til debat. Er det dig eller mig der er skyld i den dårlige stemning, mit spildte liv? Men der spørges aldrig åbent, nej, ægteparret kommunikerer hovedsageligt via henkastede bemærkninger, små hævnaktioner og tavshed.

I bund og grund er budskabet i David Vanns ubetaleligt og gysende gode roman, at man ikke bør overlade ansvaret for sin lykke til andre. Det er ganske enkelt usikker business. Vi må hver især prøve at leve det liv vi ønsker, ellers ender vi med at føle os snydt. Og når man føler sig snydt for et helt liv, kan man godt gå hen og blive meget, meget vred.

Det er hamrende godt det her. Det er en af disse bøger der uden det mindste rysten på hånden siger til læseren at sådan her kan det være. Sådan her kan det blive, hvis du ikke passer på og selv tager ansvar.

Elsker den. Sjældent har jeg læst noget så gennemført indædt 😉

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter