0 kommentarer

Eufori af Elin Cullhed

af d. 21. oktober 2022
Info
 
Sideantal

305

Udgivet

2022

ISBN

978 87 400 7512 0

Originaltitel

Eufori - oversat af Caroline Albertine Minor

Udgave

1. udgave

 

Sylvia Plath, amerikansk kultforfatter og digter, kendt for sine hudløse digte og den delvis selvbiografiske roman “Glasklokken”, blev i sin tid et ikon for den gryende kvindebevægelse. Hun fik to børn med den engelske digter Ted Hughes, inden hun i 1963 som 30-årig stak hovedet i en gasovn. Ted havde forladt hende til fordel for digteren Assia Wevill, der i øvrigt også endte med at begå selvmord – lige som Sylvia og Teds søn Nicholas senere gjorde.

Lidt baggrundsinfo, som er nice-to-know, før man kaster sig over svenske Elin Cullheds mirakuløse “Eufori”, der som et spionkamera kryber ind i hovedet på Sylvia Plath i året op til hendes død.

“Eufori” er så overbevisende skrevet, at det vitterlig føles som at gå gennem en art helvede på jord i en manisk kvindes skikkelse. Cullhed har vakt Sylvia Plath til live med en autencitet, som sidder man og overværer en hjemmeoptaget smalfilmsoptagelse af den unge Plaths ustoppelige nedtur.

Sylvia og Ted har slået sig ned i en gammel præstegård med en gigantisk frugthave i Devon. Nu skal de to digtere virkelig skrive igennem i fred og ro; begge drømmer om berømmelse, beundring, benovelse fra en endnu uafvidende omverden.

Realiteten er dog, at deres lille datter – og haven – og gæsterne – har brug for konstant opmærksomhed. Oven i købet er Sylvia klumpedumpet højgravid med deres andet barn. Ofte trækker Ted sig – BBC venter et hørespil fra hans suveræne hånd – og så må Sylvia tage det daglige slæb. Frustrationerne over at være kvinde i en mandeverden er ved at æde Sylvia op.

Brændende forelskelse, isnende had, flammende jalousi, afmægtige selvbebrejdelser, manisk skrivekløe, sløv ligegyldighed; at være den psykisk skrøbelige amerikaner Sylvia Plath i en mere og mere hærget krop i en engelsk afkrog er et levende mareridt.

Cullhed skåner ingen. Hun lader Sylvia være præcis så urimelig, usikker, selvmodsigende, narcissistisk, som kun et omvandrende nervevrag kan være; og ambitiøs og genial og helt igennem fantastisk, naturligvis. Hun lader Ted være både kærligt indlevende og håbløst mandschauvinistisk, en solidt støttende ægtemænd og en fejt flygtende listepik. Det er rigtige mennesker, vi møder i “Eufori”.

Det har været en fest at være i intimt selskab med Sylvia Plath i en lille uge. En rigtig abefest fyldt med dans og larm, latter og gråd, hed sex og dybe samtaler. Men for pokker, hvor bliver det rart at få fred igen; føler mig lyksaligt udmattet.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter