0 kommentarer

Er mor død af Vigdis Hjorth

af d. 12. marts 2022
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

335

Udgivet

2020

ISBN

978-87-406-6276-4

Originaltitel

Er mor død

Oversat fra norsk af Karen Fastrup

 

Ingen kontakt i 30 år. Valgte at leve sit liv på sine egne præmisser, sammen med en mand som hun forelskede sig i og fik også en søn. Hun valgte et liv som kunstner og blev endda rimelig succesfuld. Men hendes mor og anden familie opfattede det som en skændsel. Især hendes mor. Og derfor har der ingen kontakt været. Nu skal hun udstille i sin hjemby og opsøger derfor sin mor igen. På afstand til at starte med, men hun kommer tættere og tættere på. Og hun har en minimal kommunikation med sin søster. Men afvisningen er brutal og de forestillinger hun har gjort sig om hvem hendes mor er så længe efter, er ikke reelle. Det ved hun også godt, men hun håber at se et glimt af noget selverkendelse. Hun bliver stædigt ved, men det er svært at komme i nærheden af en mor som på mange måder slet ikke eksisterer, også selv om hun kan fysisk se hende.

Det er en barsk skildring af et familieliv, hvor man på nogen punkter får næsten mere ondt af den mor som hovedpersonen forsøger at kontakte. Der er mange modsatrettede følelser som man kommer i kontakt med, og det er svært at læse bogen uden at blive påvirket. Vi har alle et forhold til vores egen mor – godt eller dårligt. Heldigvis godt for de fleste, men alle kender den frustration man kan føle over ikke at være på bølgelængde. Og her får man råt for usødet serveret hvad der sker med en, når der er uforløste ender som ikke kan mødes.

Måden bogen er skrevet på er speciel og til tider næsten poetisk. Det giver den et helt særligt udtryk. Det er meget besnærende. En bog som ikke henvender sig til alle, men som alle alligevel vil kunne få meget ud af at læse, hvis de tør se de hårdere sider af livet, når ens familie ikke mener man har en berettigelse i verden blot fordi man vælger noget til i livet som gør en selv glad.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter