0 kommentarer

Digter i New York af Federico García Lorca

af d. 27. februar 2012
Info
 
Sideantal

56

Udgivet

1975

ISBN

87-980286-5-0

Originaltitel

Poeta en Nueva York

 

“Digter i New York” er en digtsamling skrevet af en af Spaniens helt store digtere, nemlig Federico García Lorca. Lorca blev født i 1898 og dræbt af Francos falangister i 1936, bl.a. fordi han havde været kritisk overfor styret, men også fordi han levede et forholdsvist åbent liv som homoseksuel, og det var ikke velset i datidens, katolske Spanien.

I 1929 rejste Lorca til New York, hvor han boede et år mens han studerede på Colombia University. Mens han læste på universitetet skrev han en af sine bedste digtsamlinger, nemlig “Digter i New York”, der efterfølgende er oversat og udgivet over det meste af verden.

I “Digter i New York” skriver Lorca om livet, racisme og de mennesker han møder mens han bor i byen, og det er på mange måder god læsning og litteratur af meget høj kvalitet.

Som i de fleste af Lorcas værker kan sproget ved første øjekast virke tungt og indviklet, men tager man sig tiden til at fortolke hans digte får man sig en læseoplevelse ud over det sædvanlige. Lorca var en talentfuld digter, der var god til at beskrive hverdagen, ligesom han var god til at beskrive menneskers indbyrdes forhold.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har en forkærlighed for Lorcas digte og skuespil, men jeg er alligevel tilbøjelig til at mene, at “Digter i New York” er et af hans bedste værker, for i denne digtsamling overgår Lorca næsten sig selv i beskrivelsen af det omgivende samfund, og han skriver ganske enkelt usædvanligt godt.

Jeg tøver ikke med at give digtsamlingen 5 stjerner og en rygende varm anbefaling.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter