0 kommentarer

Drengen Golem 1 – Flugten af A. Rune

af d. 31. maj 2021
Info
 
Sideantal

118

Udgivet

2021

ISBN

9788794164047

Udgave

1. udgave

 

A. Rune er (endelig) tilbage med nyt. Traia Trilogien står stadig for mig som noget af det bedste danske fantasy jeg har læst, og så var det oven i købet for voksne. Universet han skabte i værket var unikt og nyskabende, med en fed blanding af nutidig teknologi, magi og science fiction.

I Drengen Golem kan vi voksne stadig være med, men ellers er målgruppen fra 10 år og opefter. Det første jeg bemærker, da jeg bladrer gennem bogen, er hvor flot den er. Jeg elsker illustrerede bøger, og alt for få har en bort rundt på hver side, hvilket bare er et glimrende gimmick. Her med indmaden fra et urværk, som er hele essensen i historien.

Fortællingen foregår i Kronos. En verden, hvor Skaberen og hans urbærere kontrollerer alt og alle via deres hemmelige politi, Regulatorerne. Urværket holder det hele i gang, og mister man sit ur, går man en grum skæbne i møde.

Drengen Golem vågner fortumlet og bundet til et bord. Kun en tikkende lyd høres. Det er skaberen, der har udskiftet hans rigtige hjerte med et mekanisk. Han har dog også fået stor styrke, så han flygter uden det store besvær. Han er så heldig at finde et ur, der giver ham magt over en robot, Graph 20-17. Sammen med robotkatten K.A.T., der også har fantastiske evner, flygter de tre, på jagt efter sandheden.

Historien er både spændende og energisk. Der er fart over feltet i dette første bind af fire, og der sker utrolig meget på de 118 sider. Men spørgsmålene står også i kø: Hvorfor ser Golem alt i sort/hvidt, på nær når han drømmer? Kan han stole på Graph? Hvad er det der sker, når han åbner sit ur?

A. Rune har ladet sig inspirere af bl.a. Michael Endes Momo, men ellers synes jeg, han igen har skabt et unikt univers. Er befolkningen mennesker eller maskiner, eller halvt af hver? Historien op til Golems opvågning får vi i små sekvenser, hvor han bl.a. drømmer eller ser i farver, og som i en anden Ende bog, er skriften i de passager i farver.

Jeg er vild med universet, der både virker koldt og grumt, som foregik det i gamle dage i en mørk tid, og så er historier med robotter bare en yndlingsgenre. Golems er væsner jeg er stødt på i diverse pc rollespil, og der er de oftest nærmest usårlige kæmper, skabt på kunstig vis, så hvad mon fremtiden byder for vores hovedperson.

Flot illustreret og dekoreret af Tom Kristensen.

Det skal blive spændende at få fortsættelsen, og må den komme snart.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter