0 kommentarer

På denne side af paradis af F. Scott Fitzgerald

af d. 2. maj 2014
Info
 
Sideantal

335

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7128-128-6

Originaltitel

This side of paradise

 

De fleste af os, der læser har stiftet bekendtskab med “Den store Gatsby”, der nok må betegnes som F. Scott Fitzgerald´s litterære mesterværk, men for mit eget vedkommende må jeg sige, at jeg ellers ikke kender meget til denne store, amerikanske forfatter. Derfor var det med nysgerrighed og spænding jeg begyndte at læse forfatterens debutbog “På denne side af paradis”.

Den unge og enormt forkælede knøs Amory Blaine er blevet optaget på Ivy League universitetet Princeton i USA. Han er selvoptaget, kender ikke til ordet selvkritik, han er typen, der mener han er storslået og født til at skabe store ting her i verden. Man kan godt mene, at han er lidt af en arrogant – og dermed også rimelig irriterende – at læse en roman om.

Udover at bruge tiden på sine studier bruger den unge Amory også tiden på at lede efter kvinden i sit liv. Da Amory ikke har den helt store erfaring udi kærlighedens eller parforholdets verden går de første (og meget korte) forhold fløjten – indtil han møder Rosalind, som han falder for med et brag.

Rosalind er flyvsk og dropper Amory efter et stykke tid, hvilket får Amory til at hensygne i en depressiv tilstand, hvor han drikker for meget og ikke formår at klare selv dagligdags opgaver.

Hvis du vil vide om Amory finder kærligheden og om han formår at lægge arrogancen til side – det må du læse bogen for at finde ud af.

“På denne side af paradis” er – udover at være et portræt af en ung mand og hans hverdag – en fortælling om meningen med livet. Hvordan klarer man sig gennem de slag tilværelsen tildeler en – og hvordan kan man vide hvad meningen med livet er? Det er essentielle spørgsmål, der stilles i denne bog, spørgsmål de fleste mennesker vel har stillet sig selv.

Trods forfatterens gode evne for at skrive og for at brygge en historie sammen ender jeg på 3 stjerner for denne bog. Bogen får point for et overbevisende sprog og for sine fine personbeskrivelser, der fremstår klare og overbevisende. Vi kommer ikke over 3 stjerner fordi romanen har en tendens til at være langtrukken, hvilket betød at jeg cirka halvvejs i bogen begyndte at kede mig – og det blev desværre ikke bedre i sidste halvdel af fortællingen.

“På denne side af paradis” er en ganske fin fortælling, der dog ikke formår at hæve sig over gennemsnittet – og derfor lander jeg på 3 stjerner.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter