0 kommentarer

Drengen Golem 2 – Hemmeligheder af A. Rune

af d. 13. juni 2022
Info
 
Sideantal

119

Udgivet

2022

ISBN

9788794164429

Udgave

1. udgave - Illustreret af Tom Kristensen

 

For et år siden skrev jeg i min anmeldelse af Drengen Golem 1, Flugten, at…”Det skal blive spændende at få fortsættelsen, og må den komme snart.”

Et år er for længe at vente, men det bliver også det eneste negative jeg har at sige i denne anmeldelse!

Golem er i en grum og mørk verden, Kronos, hvor orden er vigtigere end liv. Skaberen hersker og styrer sine Urbærere, der igen holder øje med alle, alle nye fødsler registreres og borgerne overvåges. De bruger Regulatorerne som politi og undertrykkere.

I Flugten hører vi om Golem der vågner op med at mekanisk hjerte en dag. Han flygter med et ur, med hvilket han kan styre den tidligere regulator Graph, en robot der gør alt hvad urbæreren beder ham om. Ligeledes har de robotkatten K.A.T. med, og den kan vise vej, for Golem vil have fat i Skaberen, for at få svar på sine spørgsmål.

I del 2, Hemmeligheder, får vi lidt flere svar og baggrunden for Golems opvækst begynder at tegne sig. Først ser det dog meget trist ud for Golem og hans følgere, der er fanget i en mine med en hær af regulatorer og urbæreren Primus 13 efter sig. Forræderi viser sig også via vennen Anna, der pludselig støtter Primus 13. Golem bliver skilt fra sin ven Graph og mere skal absolut ikke røbes her.

A. Rune er inspireret af Michael Endes Momo, hvor skurkene skulle holde gang i cigarer for ikke at dø, det er erstattet med ure i Kronos, og vi ser konsekvenserne af et mistet ur i denne bog. Golem er på den anden side afhængig af robotten Graph og K.A.T. Da det ser mørkets ud, tager Graph over, og vi opdager nye sider af robotten. Han får hjælp af en robot guldsmed, der naturligvis hedder S.M.E.D., men vil det lykkes at komme i kontakt med Golem igen?

Jeg kan ikke få armene ned over den her serie, der skulle ende med fire bind. Jeg er vild med den mørke og dystre verden, Rune har kreeret, de forskellige robotter og deres funktioner. At K.A.T. skal lades op via sollys viser sig at være en udfordring, når man befinder sig i en kulmine.

Kapitlerne med Graph næsten alene i verden er meget underholdende. Der kommer også nogle genialt sjove ordspil: ”Graph var tæt på at få olien i de gale led” eller ”Det var på det yderste af et tandhjul”.

Jeg må igen rose Tom Kristensens meget smukke illustrationer, ofte i en gråmeleret stil, der er med til at understrege den dystre og mørke verden (illustrationen i denne anmeldelse er fra første bog). Hver side er udsmykket med en ramme, der bare er så virkningsfuldt.

Bogen kan læses fra 10 år, men lægger man 42 til det tal, ja så er man stadig vældig underholdt, og det er noget af en præstation fra A. Runes side. Jeg ville sådan ønske, at vi havde hele historien nu!

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter