0 kommentarer

Døden en bekymring af Torgny Lindgren og Eric Åkerlund

af d. 19. oktober 2005
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

2005

ISBN

87-638-0062-4

Originaltitel

Döden ett bekymmer

 

Som rejsende i Sverige kan det undre én, at selv mindre provinsbyer åbenbart huser et anseligt antal frimenigheder, som kan forlede til at tro, at man befinder sig langt ude i en amerikansk præriestat.

Idéen med at lade en satirisk kriminalroman foregå i en af disse små svenske frikirker – Sykars Tempel – er godt set:

Ved sin tidlige død som 49-årig efterlader kirkens karismatiske stifter Jonny Sandberg sig et stort tomrum, som den pensionerede lærer Rolf Lundman forsøger at udfylde ved at underkaste menighedens økonomi en grundig revision.

I sin søgen efter sandheden – ikke mindst om grunden til præstens tidlige død – må Lundman se sig konfronteret med menighedsmedlemmernes syndige liv. Han ser såvel hor, drukkenskab og ødselhed, hvilket alt sammen står i stærk kontrast til hans eget regelrette liv med hustruen Ulla.

Man fornemmer hurtigt, at forfatterne leger med genrens konventioner og gang på gang vælger at gøre historien så udramatisk som muligt. Det brændende spørgsmål er dog, om denne tone rækker til, at man som læser bliver revet med eller begejstres over handlingen.

Selv er jeg ikke i tvivl; såvel i begyndelsen som i slutningen var jeg ligeglad med, om præsten blev slået ihjel og i så fald af hvem. Handlingen tusser af sted i samme adstadige tempo som Rolf Lundmans ture rundt til menighedens mere eller mindre mistænkelige medlemmer.

Nok er bogen her ærkesvensk på den fede måde, men hvis man ønsker slag i bolledejen, er Henning Mankell, Arne Dahl eller makkerparret Sjöwall & Wahlöö altså langt sjovere bekendtskaber.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter